Każdy, kto jest fanem słodkości, pokocha amerykańskie śniadanie z pancake w roli głównej. To miła odmiana od tradycyjnych naleśników. Aby zrobić idealne pancakes, wystarczą jedynie podstawowe składniki, które zwykle mamy w swojej kuchni. Wypróbuj sprawdzony przepis na amerykańskie pankejki. Moja rodzina je pokochała, więc często robię je w weekend na śniadanie.
Przepis: Pancakes
Amerykańskie pancakes to pyszne urozmaicenie codziennego i odświętnego jadłospisu. Idealne, puszyste pancakes nie wymagają długiego przygotowywania. Do amerykańskich placuszków można podać świeże owoce np. maliny, truskawki, banany i borówki, które zwiększą wartość odżywczą posiłku. W wersji tradycyjnej pankejki podawane są z syropem klonowym. Osoby, które nie przepadają za smakiem syropu klonowego, mogą do dekoracji pancakes wykorzystać cukier puder, sos czekoladowy, miód lub samodzielnie przygotowany sos
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
Sposób przygotowania
- PrzygotowaniePrzygotuj dwie miski – średnią i dużą, blender lub trzepaczkę oraz patelnię.
- MieszanieDo mniejszej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki cukru. W dużej misce roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy mleko i wcześniej ostudzone roztopione masło (możesz je zastąpić 2 łyżkami oleju roślinnego). Mokre składniki połącz ze sobą za pomocą blendera lub trzepaczki. Następnie do mokrych składników dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
- SmażenieNajlepsze pancakes wychodzą na patelni z nieprzywieralną powłoką. Ciasto na pancakes można nakładać wtedy na suchą patelnię (dodatek masła i odpoiwednia powłoka patelni pozwalają zrezygnować z dodatkowego tłuszczu do smażenia). Na rozgrzaną patelnię nakładaj 1-2 łyżki ciasta i smaż na średnim ogniu do momentu, gdy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Przewróć pancake na drugą stronę, korzystając z drewnianej lub silikonowej szpatułki, aby nie porysować patelni i smaż jeszcze około minuty – placek powinien być dobrze usmażony z obu stron.
Zamiast mleka półtłustego lub pełnotłustego do zrobienia ciasta na pankejki możesz użyć maślanki. Wtedy też proszek do pieczenia śmiało zastąpisz spożywczą sodą oczyszczoną.
Ile kalorii mają amerykańskie pancakes?
Same pancakes nie są bardzo kaloryczne. Orientacyjna liczba kalorii w jednym pancake to około 130 kcal. Warto jednak pamiętać, że na kaloryczność pancakes mocno wpływają serwowane do nich dodatki. To, z czym podajemy pancakes, wpływa także na wartość odżywczą posiłku – im mniej wysoko przetworzonych dodatków do pancakes, tym są one zdrowsze i mniej kaloryczne. Dlatego zachęcam, by zawsze podawać je w towarzystwie świeżych lub mrożonych owoców.
Osoby liczące kalorie, powinny unikać dodawania do pancakes np. dostępnego w sklepach kremu czekoladowego, który zawiera dużo tłuszczu. Zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą jest domowy krem czekoladowy, w którego składzie znajduje się dużo pełnych wartości odżywczych orzechów oraz naturalnego kakao. Oczywiście czekoladowe polewy lub kremy można też zastąpić owocowymi sosami lub polewą ze zmiksowanych owoców. Będzie smacznie, zdrowiej i mniej kalorycznie.
Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenicaCzytaj też:
Jak ugotować idealną kaszę mannę? Mam na to prosty przepis na szybkie i tanie śniadanie