Te kluski mogą zaskoczyć smakiem, bo kiedy widzisz je na talerzu, nie masz pojęcia, z czego są zrobione. A rzeczywiście mają delikatny smak pszennych bułek. Ten przepis to jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności. Zostały ci bułki? Przerób je na kluski!
Jak zrobić kluski z bułki?
Najważniejszy składnik to pszenne bułki. Nie ma znaczenia jakie, ja zwykle wykorzystuję zwykłe kajzerki, ale może to być także np. bagietka. Pokruszone bułki trzeba rozmoczyć w gorącym mleku tak, aby powstała z nich papka (dlatego najlepiej po prostu dać im na to ok. 2 godzin, ale możesz skrócić ten czas). Najlepiej jeśli nie będzie w niej potem zbyt wielu wyczuwalnych kawałków bułek. To właśnie ta masa jest podstawą klusek.
RADA: Mój przepis to bardzo delikatne i miękkie kluski jedynie z dodatkiem jajka. Jednak jeśli wolisz bardziej zwarte i sprężyste kluski, lub czujesz, że twoja masa z bułek jest zbyt rzadka, aby formować z niej kulki – dodaj do niej pszenną mąkę. Zacznij od łyżki i ewentualnie dodaj więcej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przepis: Kluski z bułki
Delikatne kluski zrobione z pszennych bułek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 4 pszenne bułki
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie bułekMleko zagotuj, bułki drobno pokrusz. Zalej pokruszone bułki gorącym mlekiem, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny.
- Robienie ciasta na kluskiRozdziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Żółtko, oliwę i sól wymieszaj z rozmoczonymi w mleku bułkami. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj wszystko.
- Gotowanie klusekZwilżonymi dłońmi formuj z ciasta niewielkie kulki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj na wolno gotującą się wodę kluski i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz.
Jak podawać kluski z bułki?
Ja lubię te kluski odsmażać i podawać z prostymi dodatkami. Propozycja ze zdjęcia to smażone kluski z bułki z czarnym sezamem i szczypiorkiem. Lubię je także z cebulką i kawałkami kolorowej papryki. Kluski można też oczywiście podawać gotowane (dla mnie w tej roli lepiej sprawdza się wersja z dodatkiem mąki). Wówczas gorące jeszcze kluski można skropić odrobiną oliwy albo położyć na nich kawałek masła, które się stopi.
Kluski z bułki mogą być także dodatkiem do innych dań zamiast ziemniaków. Można podać je np. z warzywnym lub mięsnym sosem albo surówkami. Można je także wykorzystać jako dodatek do zupy – w tej wersji bardzo dobrze smakują z wszelkimi bulionami.
Czytaj też:
Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniakówCzytaj też:
Sposoby na klarowny rosół. Czy warto zbierać szumowiny z rosołu?