Zostały ci czerstwe bułki? Zrób z nich pyszne kluski

Zostały ci czerstwe bułki? Zrób z nich pyszne kluski

Dodano: 
Kluski z bułki
Kluski z bułki Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Kluski z bułki to przepis w stylu zero waste i pomysł na to, jak wykorzystać niezjedzone bułki. Ale przyznam, że sama czasem specjalnie kupuję więcej bułek tylko po to, żeby zostawić je na kluski.

Te kluski mogą zaskoczyć smakiem, bo kiedy widzisz je na talerzu, nie masz pojęcia, z czego są zrobione. A rzeczywiście mają delikatny smak pszennych bułek. Ten przepis to jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności. Zostały ci bułki? Przerób je na kluski!

Jak zrobić kluski z bułki?

Najważniejszy składnik to pszenne bułki. Nie ma znaczenia jakie, ja zwykle wykorzystuję zwykłe kajzerki, ale może to być także np. bagietka. Pokruszone bułki trzeba rozmoczyć w gorącym mleku tak, aby powstała z nich papka (dlatego najlepiej po prostu dać im na to ok. 2 godzin, ale możesz skrócić ten czas). Najlepiej jeśli nie będzie w niej potem zbyt wielu wyczuwalnych kawałków bułek. To właśnie ta masa jest podstawą klusek.

RADA: Mój przepis to bardzo delikatne i miękkie kluski jedynie z dodatkiem jajka. Jednak jeśli wolisz bardziej zwarte i sprężyste kluski, lub czujesz, że twoja masa z bułek jest zbyt rzadka, aby formować z niej kulki – dodaj do niej pszenną mąkę. Zacznij od łyżki i ewentualnie dodaj więcej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przepis: Kluski z bułki

Delikatne kluski zrobione z pszennych bułek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz. 15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
179 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pszenne bułki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bułekMleko zagotuj, bułki drobno pokrusz. Zalej pokruszone bułki gorącym mlekiem, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny.
  2. Robienie ciasta na kluskiRozdziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Żółtko, oliwę i sól wymieszaj z rozmoczonymi w mleku bułkami. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj wszystko.
  3. Gotowanie klusekZwilżonymi dłońmi formuj z ciasta niewielkie kulki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj na wolno gotującą się wodę kluski i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz.

Jak podawać kluski z bułki?

Ja lubię te kluski odsmażać i podawać z prostymi dodatkami. Propozycja ze zdjęcia to smażone kluski z bułki z czarnym sezamem i szczypiorkiem. Lubię je także z cebulką i kawałkami kolorowej papryki. Kluski można też oczywiście podawać gotowane (dla mnie w tej roli lepiej sprawdza się wersja z dodatkiem mąki). Wówczas gorące jeszcze kluski można skropić odrobiną oliwy albo położyć na nich kawałek masła, które się stopi.

Kluski z bułki mogą być także dodatkiem do innych dań zamiast ziemniaków. Można podać je np. z warzywnym lub mięsnym sosem albo surówkami. Można je także wykorzystać jako dodatek do zupy – w tej wersji bardzo dobrze smakują z wszelkimi bulionami.

Czytaj też:
Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniaków
Czytaj też:
Sposoby na klarowny rosół. Czy warto zbierać szumowiny z rosołu?