Karpatka to pyszne ciasto na każdą okazję. Robię ją w domu z tego przepisu i zawsze wychodzi

Karpatka to pyszne ciasto na każdą okazję. Robię ją w domu z tego przepisu i zawsze wychodzi

Dodano: 
Karpatka
Karpatka Źródło: Shutterstock / Shaiith
Karpatka to pyszne ciasto z kremem budyniowym, które zachwyci każdego wielbiciela domowych wypieków. Z ciasta na karpatkę i kremu budyniowego można również przygotować domowe ptysie lub eklerki. Koniecznie przetestuj sprawdzony przepis na ciasto karpatka.

Ciasto karpatka często gości na na moim stole. To prosty deser, który zachwyca smakiem i efektownym wyglądem. Karpatkę przygotowuje się z ciasta parzonego (pâte à choux, znanego też jako ciasto ptysiowe), które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc nieregularną górzystą powierzchnię. Aby upiec domową karpatkę, wystarczą podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni.

Jak zrobić karpatkę?

Do przygotowania ciasta parzonego potrzebne są jedynie masło, jajka, mąka pszenna, woda, szczypta soli i proszek do pieczenia. Natomiast krem do karpatki składa się z mleka, masła, cukru i budyniu o smaku waniliowym. Sprawdź, jak upiec karpatkę według sprawdzonego przeze mnie przepisu i przekonaj się, że będzie to najlepsza karpatka, jakiej do tej pory spróbowałeś.

Przepis: Karpatka

Karpatka to ciasto parzone przełożone kremem budyniowym. Polecam prosty przepis na pyszne domowe ciasto jak z cukierni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła ekstra
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • sól

Na krem:

  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
  • 750 ml mleka 2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła ekstra
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW garnku rozpuść masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, dodaj szczyptę soli i wsyp mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką. Mieszaj do momentu aż ciasto parzone zyska zwartą, gładką konsystencję i będzie odchodziło od brzegów garnka. Ciasto zdejmij z palnika i ostudzić. Po przestudzeniu ciasta wbij jajka, miksując dokładnie masę na średnich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj. Gotową masę podziel na dwie równe części.
  2. FormowaniePrzygotuj dużą, prostokątną formę do pieczenia (25 x 36 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż jedną część ciasta i równomiernie rozprowadź za pomocą szpatułki bądź łyżki. Jeżeli ciasto klei się do szpatułki, to wystarczy zamoczyć ją w gorącej wodzie lub natłuścić olejem roślinnym.
  3. PieczeniePiekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza (pieczenie góra-dół, bez teromoobiegu). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Upiecz drugą część ciasta.
  4. Gotowanie budyniuUgotuj budyń – proszek budyniowy i cukier rozpuścić w 250 ml mleka (1 szklanka). Pozostałe mleko (500 ml) doprowadź do wrzenia. Do mleka można dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii lub opcjonalnie łyżkę ekstraktu waniliowego. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej mleko z cukrem i proszkiem budyniowym. Gotuj aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gdy budyń stanie się gęsty, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 1-2 minuty (budyń powinien delikatnie bulgotać). Następnie zdejmij budyń z ognia i ostudź, przykrywając folią spożywczą lub od czasu do czasu mieszając, aby nie utworzył się gruby „kożuch”.
  5. Przygotowanie kremuMikserem ubij miękkie masło (warto wcześniej wyjąć je z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej), a następnie dodawaj po 1-2 łyżki budyniu i miksuj do momentu, gdy nie będzie grudek i powstanie gładki, puszysty krem budyniowy.
  6. PrzekładanieUpieczony wcześniej płat ciasta ułóż na desce lub spodzie blachy do pieczenia z wyciąganym dnem, pofalowaną stroną do góry. Nałóż krem budyniowy i równomiernie rozprowadź. Drugi płat ciasta ułóż na kremie pofalowaną stroną do góry i lekko dociśnij.

Ciasto karpatka jest gotowe do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez około 1-2 godziny. Po wyjęciu karpatki z lodówki, przed podaniem posyp ją odrobiną przesianego cukru pudru.

Czy warto upiec karpatkę?

Karpatka, choć wygląda imponująco, nie jest trudna do wykonania. A ponieważ nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie upieczony deser. Pamiętaj, że możesz go trochę „odchudzić”. Wystarczy, że do przygotowania kremu budyniowego wykorzystasz mniej niż kostkę masa i zrezygnujesz z części cukru. Deser nie straci na smaku, a dostarczy mniej kalorii. Co ciekawe ciasto identyczne jak to do karpatki możesz wykorzystać również do zrobienia domowych ptysi i eklerków z bitą śmietaną.

Ciekawostki o karpatce

Karpatka to jeden z najbardziej charakterystycznych i lubianych polskich deserów, dlatego warto poznać jej historię. Powszechnie uważa się, że przepis na to ciasto pojawił się w Polsce w latach 50. XX wieku. Stało się ono bardzo popularne w czasach PRL-u jako alternatywa dla bardziej skomplikowanych i droższych w wykonaniu deserów. Przez dziesiątki lat tradycyjna karpatka doczekała się wielu wariantów – od klasycznych przepisów po nowoczesne interpretacje. Są wśród nich przepisy z dodatkiem alkoholu w kremie, przetworów z owoców (np. z frużeliną wiśniową), a nawet wersje z ciastem bezglutenowym.

Ja polecam spróbować wersji karpatki przełożonej jednocześnie kremem budyniowym i domową bitą śmietaną. Pycha!

Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Ciasteczka mleczne są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze ciastka do kawy