Ciasto karpatka często gości na na moim stole. To prosty deser, który zachwyca smakiem i efektownym wyglądem. Karpatkę przygotowuje się z ciasta parzonego (pâte à choux, znanego też jako ciasto ptysiowe), które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc nieregularną górzystą powierzchnię. Aby upiec domową karpatkę, wystarczą podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni.
Jak zrobić karpatkę?
Do przygotowania ciasta parzonego potrzebne są jedynie masło, jajka, mąka pszenna, woda, szczypta soli i proszek do pieczenia. Natomiast krem do karpatki składa się z mleka, masła, cukru i budyniu o smaku waniliowym. Sprawdź, jak upiec karpatkę według sprawdzonego przeze mnie przepisu i przekonaj się, że będzie to najlepsza karpatka, jakiej do tej pory spróbowałeś.
Przepis: Karpatka
Karpatka to ciasto parzone przełożone kremem budyniowym. Polecam prosty przepis na pyszne domowe ciasto jak z cukierni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 125 g masła ekstra
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- sól
Na krem:
- 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
- 750 ml mleka 2%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła ekstra
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW garnku rozpuść masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, dodaj szczyptę soli i wsyp mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką. Mieszaj do momentu aż ciasto parzone zyska zwartą, gładką konsystencję i będzie odchodziło od brzegów garnka. Ciasto zdejmij z palnika i ostudzić. Po przestudzeniu ciasta wbij jajka, miksując dokładnie masę na średnich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj. Gotową masę podziel na dwie równe części.
- FormowaniePrzygotuj dużą, prostokątną formę do pieczenia (25 x 36 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż jedną część ciasta i równomiernie rozprowadź za pomocą szpatułki bądź łyżki. Jeżeli ciasto klei się do szpatułki, to wystarczy zamoczyć ją w gorącej wodzie lub natłuścić olejem roślinnym.
- PieczeniePiekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza (pieczenie góra-dół, bez teromoobiegu). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Upiecz drugą część ciasta.
- Gotowanie budyniuUgotuj budyń – proszek budyniowy i cukier rozpuścić w 250 ml mleka (1 szklanka). Pozostałe mleko (500 ml) doprowadź do wrzenia. Do mleka można dodać ziarenka z 1/2 laski wanilii lub opcjonalnie łyżkę ekstraktu waniliowego. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej mleko z cukrem i proszkiem budyniowym. Gotuj aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gdy budyń stanie się gęsty, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 1-2 minuty (budyń powinien delikatnie bulgotać). Następnie zdejmij budyń z ognia i ostudź, przykrywając folią spożywczą lub od czasu do czasu mieszając, aby nie utworzył się gruby „kożuch”.
- Przygotowanie kremuMikserem ubij miękkie masło (warto wcześniej wyjąć je z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej), a następnie dodawaj po 1-2 łyżki budyniu i miksuj do momentu, gdy nie będzie grudek i powstanie gładki, puszysty krem budyniowy.
- PrzekładanieUpieczony wcześniej płat ciasta ułóż na desce lub spodzie blachy do pieczenia z wyciąganym dnem, pofalowaną stroną do góry. Nałóż krem budyniowy i równomiernie rozprowadź. Drugi płat ciasta ułóż na kremie pofalowaną stroną do góry i lekko dociśnij.
Ciasto karpatka jest gotowe do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez około 1-2 godziny. Po wyjęciu karpatki z lodówki, przed podaniem posyp ją odrobiną przesianego cukru pudru.
Czy warto upiec karpatkę?
Karpatka, choć wygląda imponująco, nie jest trudna do wykonania. A ponieważ nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie upieczony deser. Pamiętaj, że możesz go trochę „odchudzić”. Wystarczy, że do przygotowania kremu budyniowego wykorzystasz mniej niż kostkę masa i zrezygnujesz z części cukru. Deser nie straci na smaku, a dostarczy mniej kalorii. Co ciekawe ciasto identyczne jak to do karpatki możesz wykorzystać również do zrobienia domowych ptysi i eklerków z bitą śmietaną.
Ciekawostki o karpatce
Karpatka to jeden z najbardziej charakterystycznych i lubianych polskich deserów, dlatego warto poznać jej historię. Powszechnie uważa się, że przepis na to ciasto pojawił się w Polsce w latach 50. XX wieku. Stało się ono bardzo popularne w czasach PRL-u jako alternatywa dla bardziej skomplikowanych i droższych w wykonaniu deserów. Przez dziesiątki lat tradycyjna karpatka doczekała się wielu wariantów – od klasycznych przepisów po nowoczesne interpretacje. Są wśród nich przepisy z dodatkiem alkoholu w kremie, przetworów z owoców (np. z frużeliną wiśniową), a nawet wersje z ciastem bezglutenowym.
Ja polecam spróbować wersji karpatki przełożonej jednocześnie kremem budyniowym i domową bitą śmietaną. Pycha!
Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustachCzytaj też:
Ciasteczka mleczne są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze ciastka do kawy