Ciasteczka mleczne kojarzą się bardzo staroświecko: z kawką czy herbatką u babci, czy cioci. To jednocześnie ciastka, którym nie można się oprzeć. Mocno maślane, mleczne, śmietankowe. Z ciasta można wyciskać różne kształty, co sprawia, że gotowy wypiek wygląda niczym z cukierni, a smakuje o niebo lepiej.
Jak zrobić ciasteczka mleczne?
Ciasteczka mleczne robi się z prostych składników, bez dodawania jajek, spulchniaczy i żadnych dodatkowych aromatów. Smaku dodają tu masło, mleko w proszku i śmietanka kremówka. Do tego mąka pszenna i cukier. Nic więcej nie potrzeba.
Ważne, aby ciasto zrobić z produktów w temperaturze pokojowej (masło i śmietanka). Gotowe ciasto jest gęste, ale miękkie masło pozwala na to, aby wyciskać je w dowolne kształty (np. z tylką w kształcie gwiazdki).
Rada: jeśli nie masz rękawa cukierniczego i końcówek do wyciskania, możesz wykorzystać zwykły worek i przez ściętą końcówkę wyciskać proste kółka lub inne kształty. Ale możesz też z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze.
Kluczowe w tym przepisie jest schłodzenie ciastek przed pieczeniem. Potrzebują ok. godziny w lodówce, ale jeśli chcesz przyspieszyć ten czas, możesz je schłodzić także w zamrażarce.
Przepis: Ciasteczka mleczne
Kruche ciasteczka z mlekiem w proszku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 184 w każdej porcji
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła
- 100 ml śmietany 36%
- 50 g mleka w proszku
- 120 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietankę (w temperaturze pokojowej), mleko w proszku, a na koniec wmieszaj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dowolne kształty. Tak przygotowane ciastka należy na ok. godzinę włożyć do lodówki.
- Pieczenie ciastekSchłodzone ciasteczka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 25 minut.
Jak podawać ciasteczka mleczne?
Ciasteczka mleczne są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków. Ale możesz je udekorować i zrobić z jednego ciasta różne rodzaje ciasteczek mlecznych. Ciastka świetnie smakują z polewą czekoladową, szczególnie z czekolady ciemnej. Nim polewa zastygnie, możesz je także posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Ciasteczka mleczne można także przekładać dżemami lub kremami. Wówczas posmaruj spód ciastka dżemem i nakryj drugim ciasteczkiem.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Wzięłam ser z wiaderka i pierniczki, które zostały po świętach. Ten łatwy sernik zrobisz w godzinę