Ciasteczka mleczne są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze ciastka do kawy

Ciasteczka mleczne są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze ciastka do kawy

Dodano: 
Ciasteczka mleczne
Ciasteczka mleczne Źródło: Shutterstock / Estudio Originar
Ciasteczka mleczne to proste ciastka z dodatkiem mleka w proszku. Robi się je tylko z pięciu składników.

Ciasteczka mleczne kojarzą się bardzo staroświecko: z kawką czy herbatką u babci, czy cioci. To jednocześnie ciastka, którym nie można się oprzeć. Mocno maślane, mleczne, śmietankowe. Z ciasta można wyciskać różne kształty, co sprawia, że gotowy wypiek wygląda niczym z cukierni, a smakuje o niebo lepiej.

Jak zrobić ciasteczka mleczne?

Ciasteczka mleczne robi się z prostych składników, bez dodawania jajek, spulchniaczy i żadnych dodatkowych aromatów. Smaku dodają tu masło, mleko w proszku i śmietanka kremówka. Do tego mąka pszenna i cukier. Nic więcej nie potrzeba.

Ważne, aby ciasto zrobić z produktów w temperaturze pokojowej (masło i śmietanka). Gotowe ciasto jest gęste, ale miękkie masło pozwala na to, aby wyciskać je w dowolne kształty (np. z tylką w kształcie gwiazdki).

Rada: jeśli nie masz rękawa cukierniczego i końcówek do wyciskania, możesz wykorzystać zwykły worek i przez ściętą końcówkę wyciskać proste kółka lub inne kształty. Ale możesz też z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze.

Kluczowe w tym przepisie jest schłodzenie ciastek przed pieczeniem. Potrzebują ok. godziny w lodówce, ale jeśli chcesz przyspieszyć ten czas, możesz je schłodzić także w zamrażarce.

Przepis: Ciasteczka mleczne

Kruche ciasteczka z mlekiem w proszku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
184 w każdej porcji

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 g mleka w proszku
  • 120 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietankę (w temperaturze pokojowej), mleko w proszku, a na koniec wmieszaj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dowolne kształty. Tak przygotowane ciastka należy na ok. godzinę włożyć do lodówki.
  2. Pieczenie ciastekSchłodzone ciasteczka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 25 minut.

Jak podawać ciasteczka mleczne?

Ciasteczka mleczne są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków. Ale możesz je udekorować i zrobić z jednego ciasta różne rodzaje ciasteczek mlecznych. Ciastka świetnie smakują z polewą czekoladową, szczególnie z czekolady ciemnej. Nim polewa zastygnie, możesz je także posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Ciasteczka mleczne można także przekładać dżemami lub kremami. Wówczas posmaruj spód ciastka dżemem i nakryj drugim ciasteczkiem.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Wzięłam ser z wiaderka i pierniczki, które zostały po świętach. Ten łatwy sernik zrobisz w godzinę

Źródło: smaki.pl