Grillowane kolby to najlepsze warzywa z grilla. U mnie w domu każdy się nimi zajada

Grillowane kolby to najlepsze warzywa z grilla. U mnie w domu każdy się nimi zajada

Dodano: 
Grillowane kolby kukurydzy
Grillowane kolby kukurydzy Źródło: Shutterstock / Shaiith
Kolby kukurydzy są idealnym warzywem na grilla. Robię je bardzo szybko i podaję je z aromatycznym masłem. Wszyscy się zachwycają.

Kolby kukurydzy – gdy je dobrze przyrządzić – są niezwykle smaczne i soczyste. Najlepszym sposobem na wydobycie ich subtelnej słodyczy jest położenie ich na grillu i okraszenie aromatycznym masłem. Musicie sprawdzić, jak smakuje ten niebagatelny dodatek do pieczonych na ruszcie mięs.

Jak zrobić smaczne warzywa z grilla?

Moim zdaniem nie ma nic gorszego niż rozgotowany dodatek do mięsa. Warzywo z grilla, które swoim wyglądem przypomina papkę, mało kogo skusi, a i zjeść go bywa trudno. W przeciwieństwie do cukinii czy papryki, którym już odrobinę za długie przyrządzanie może nie posłużyć, grillowane kolby kukurydzy trudno zepsuć we wspomniany sposób.

To mój ulubiony przepis na grilla. Wystarczy oczyścić warzywa, nasmarować je olejem, posolić i piec. Zdecydowanie wart przetestować w tym sezonie – nawet jeśli zadecydujecie się na inne dodatki, niż ja wybrałam.

Jak przygotować pyszne kolby kukurydzy?

By przygotować warzywo z grilla, które was zachwyci, zaopatrzcie się w świeży produkt z liśćmi. Wykorzystuję je, by uchronić ziarenka przed nadmierną ekspozycją na ciepło.

Podczas zakupów zgarnijcie też dobrej jakości masło i dwa tanie dodatki – czosnek i natkę pietruszki. Posłużą do przygotowania smakowitej okrasy do słodkich kolb.

Przepis: Grillowane kolby kukurydzy

Smaczny i prosty w przygotowaniu dodatek do dań z grilla. Spodoba się każdemu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 40 g masła
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZ kolb kukurydzy usuń zewnętrzne liście, zostaw jedynie kilka przylegających. Usunięte elementy zachowaj. Warzywo pozbaw też włókien. Umyj pod bieżącą wodą, posól i posmaruj olejem rzepakowym. Masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i rozdrobnionym czosnkiem pozbawionym łupiny.
  2. Przygotowanie kukurydzy z grillaKolby kukurydzy ułóż w oderwanych liściach, przenieś na ruszt. Grilluj przez 15-20 minut, w połowie tego czasu usuwając liście, by ziarna lekko się zrumieniły. Gotowe kolby z grilla podawaj z masłem ziołowo-czosnkowym.

Jak podawać grillowane kolby kukurydzy?

Zachwycający smakiem i wyglądem warzywny dodatek będzie pasował w zasadzie do każdego mięsa. Nie bójcie się też mniej popularnych połączeń. Z grillowanym serem czy tofu ta kukurydza także wam posmakuje. Możecie je oczywiście również zajadać solo.

Jak można urozmaicić smak kolb kukurydzy?

Warzywo z grilla będzie świetnie smakowało, gdy do jego nacierania użyjecie oleju smakowego. Możecie postawić np. na ostrą wersję z chili. Dobrym pomysłem na mniej radykalne zaostrzenie dodatku do mięsa będzie oprószenie go świeżo zmielonym pieprzem tuż przed podaniem.

Czytaj też:
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Stosuj te wskazówki, a mięso nigdy nie wyjdzie suche i twarde
Czytaj też:
Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają