Podobno wszystko zaczęło się od polewki. Pierwsze sposoby wykorzystywania ziaren zbóż w niczym nie przypominały dzisiejszych. Nasi praprzodkowie miażdżyli ziarna kamieniami i przyrządzali gęstą papkę lub polewkę. Dziś bez mąki trudno wyobrazić sobie nasze kulinarne życie. Choć jest ona produktem tak powszechnym, zdarza się, że w naszych domach jest przechowywana w niewłaściwy sposób.
Jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu mąki?
Mąka nie zawsze jest w naszych domach przechowywana prawidłowo. Często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Oto lista 5 najczęstszych błędów:
- Brak oznaczenia daty – mąka lubi być świeża. Jej data ważności, w zależności od gatunku, wynosi zazwyczaj około roku. Na pojemniku lub worku, w których przechowujesz mąkę zawsze oznacz jej datę ważności,
- Niewłaściwy pojemnik – mąka lubi komfort szczelnie zamkniętego pojemnika lub czystego worka. Nie może się do niej dostawać powietrze, wilgoć, a przede wszystkim szkodniki.
- Niepożądane bliskie kontakty – mąka nie lubi towarzystwa, szczególnie gdy są to pozostałości po jej poprzednim opakowaniu. Przed wsypaniem mąki do pojemnika upewnij się, że jest czysty i suchy.
- Niewłaściwe miejsce – mąka ma swoje upodobania. Nigdy nie przechowuj jej w szafkach nad kuchenką lub zlewem. Są to zwykle bardzo wilgotne miejsca z powodu pary powstającej podczas gotowania i zmywania naczyń.
- Niewłaściwa temperatura – mąka nie lubi, gdy jest zbyt gorąco lub zbyt zimno.
Jakiej temperatury nie lubi mąka?
Mące szkodzą zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie temperatury. Ulubiona temperatura przechowywania mąki to ok. 10 stopni Celsjusza, ale bardzo dobrze czuje się również w temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura połączona z wilgotnością może prowadzić do zbijania się mąki w grudki.
Co to jest zagrzanie mąki i jak mu zaradzić?
Niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić m.in. do zagrzania mąki. W książce poświęconej potrawom z mąki i kaszy, autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej, czytamy że w takiej sytuacji, trzeba mąkę szybko schłodzić. „W tym celu otwiera się worek i przebija w mące otwory do dna worka, aby umożliwić dostęp powietrza”– podpowiada ekspertka. Podobną czynność wykonujemy, jeśli zagrzaną mąkę przechowujemy w pojemniku.
Czytaj też:
Mąka mojej babci nigdy się nie psuła. Odkryj jej niezawodne porady i ciesz się świeżą, idealną mąkąCzytaj też:
Pierogi mojej babci zawsze były idealne. Gotowała je tylko w ten sposób