Pąki lipy to jedne z najsmaczniejszych jadalnych pączków. Zanim zamienią się w liście, są skoncentrowaną bombą witamin i innych cennych składników. Nie bez powodu zielarze lubią mówić o nich, że to naturalna multiwitamina.
Zerwij pąki lipy i chrup na zdrowie
Z pewnością znasz smak delikatnej herbatki lipowej zrobionej z aromatycznych lipowych kwiatów. Jednak zanim lipa zakwitnie, warto sięgnąć po pąki. Zwinięte w kuleczki rozwijające się dopiero liście zrywały już nasze babki. Najczęściej je suszyły i robiły z nich antyprzeziębieniowe herbatki, które były wsparciem także przy bólu gardła.
Jednak pąki lipy najcenniejsze i najsmaczniejsze są na surowo (są przede wszystkim źródłem wspierającej odporność witaminy C). Ich smak może być zaskoczeniem – ale z pewnością bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Początkowo są chrupiące i słodkawe, ale jeśli żuje się je dłużej, ich konsystencja zaczyna przypominać... kisiel. Pąki lipy są bogate w śluz, który działa łagodząco przy bólu gardła. Po pąki lipy mogą też śmiało sięgać osoby z problemami układu pokarmowego i chorobą wrzodową.
Jak wykorzystać pąki lipy w kuchni?
Z pączków lipy można zrobić dodający witalności wiosenny napój. Wystarczy rozgnieść w moździerzu dwie łyżki świeżych pąków i zalać je szklanką przegotowanej wody. Taką miksturę należy odstawić na ok. 3-4 godziny, a potem wypić. Ze względu na swój delikatny smak i przyjemną chrupkość pąki lipy warto także dodawać do wiosennych sałatek, posypywać nimi kanapki czy kremowe zupy. Pąki lipy można ususzyć i robić z nich herbatkę.
Ważne: zbieraj pąki lipy w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń. Nigdy nie ogałacaj z pączków dużej części jednego drzewa. Można ewentualnie zerwać kilka gałęzi i przez kilka dni trzymać je w wazonie skubiąc z nich pąki.
Czytaj też:
Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużejCzytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?