Jego popularność zawsze rośnie w grudniu. Jest zdrowy, ale trzeba wiedzieć o nim jedno

Jego popularność zawsze rośnie w grudniu. Jest zdrowy, ale trzeba wiedzieć o nim jedno

Dodano: 
Olej lniany
Olej lniany Źródło: Shutterstock / mama_mia
Na co dzień stosujemy olej rzepakowy i oliwę z oliwek. Jednak na Boże Narodzenie wielu z nas kupuje olej lniany. Skąd ten zwyczaj? Czy warto sięgać po ten olej? Co warto o nim wiedzieć?

Olej lniany zawsze można kupić w tzw. „sklepach ze zdrową żywnością” i niekórych delikatesach. Jednak przed Bożym Narodzeniem pojawia się w wielu sklepach spożywczych – i dużych i małych. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – ten olej jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji i wyjątkowo kojarzy się z Wigilią.

Kilka słów o oleju lnianym

Dlaczego olej lniany jest popularny na Boże Narodzenie? To tak naprawdę powrót do korzeni i tradycji. Len był w Polsce uprawiany od setek lat, a pozyskiwany z niego olej był łatwo dostępny i popularny. Tłuszcz ten znany był w kuchni chłopskiej i wiejskiej od wielu wieków. Produkowano go lokalnie i jako tłuszcz roślinny często stosowano do wigilijnych potraw postnych. W tradycji ludowej symbolizował prostotę, czystość i dostatek. Wierzono, że oczyszcza organizm i przynosi zdrowie na nadchodzący rok. Dodawano go do śledzi, ziemniaków, chleba, twarogu czy kapusty z grzybami.

Czy warto sięgać po olej lniany?

Olej lniany charakteryzuje się wyraźnym, lekko orzechowym smakiem i delikatną goryczką. Jest bardzo wartościowy ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest szczególnie bogaty w kwasy omega-3, których w diecie często brakuje. Wspierają one serce, bo pomagają obniżyć poziom trójglicerydów. Korzystnie wpływają także na mózg i układ nerwowy, działają przeciwzapalnie, poprawiają trawienie, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.

Jak przechowywać olej lniany?

Olej lniany jest tłoczony na zimno i na zimno powinien być spożywany. Nie należy na nim smażyć, ani poddawać go działaniu wysokiej temperatury. To dlatego, że zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo wrażliwe na ciepło, światło i tlen. W rezultacie następuje szybkie utlenianie tłuszczu, co przejawia się gorzkim smakiem i ciemniejszym kolorem.

By olej lniany w jak najlepszym stopniu zachował swoje walory, trzeba go przechowywać szczelnie zamkniętego, w ciemnej butelce i najlepiej w lodówce. Po otwarciu należy go spożyć w ciągu 1-1,5 miesiąca. Gdy olej zrobi się gorzki, nie należy go spożywać.

Czytaj też:
Jeśli tradycyjna Wigilia, to pierogi tylko z tym olejem. Mój teść innego nie rusza
Czytaj też:
Zamiast klasycznych śledzi serwuję tatar. To elegancka przystawka nie tylko na Wigilię

Źródło: smaki.pl