To najlepsze rozwiązanie, by przez całe Święta mieć świeży chleb. I nic się nie zmarnuje

To najlepsze rozwiązanie, by przez całe Święta mieć świeży chleb. I nic się nie zmarnuje

Dodano: 
Mrożony chleb
Mrożony chleb Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Chleb to nieodłączny dodatek do wielu potraw, nie mówiąc już o tym, że jest podstawą kanapek. W Święta też chętnie podamy go na stół. Jak jednak sprawić, by przez te kilka dni był świeży?

Najsmaczniejszy chleb to ten z chrupiącą skórką i miękkim miękiszem. Niestety pieczywo dość szybko traci świeżość, co możemy odczuć w czasie Świąt. W tym roku ostatnie zakupy można będzie zrobić dzień przed Wigilią. Jak więc sprawić, by przez trzy dni cieszyć się świeżym chlebem? Oto najlepsze rozwiązanie.

Który chleb najszybciej robi się czerstwy?

Choć pieczywo ogólnie dość szybko traci świeżość, to niektóre jego rodzaje szczególnie wyróżniają się pod tym względem. Najszybciej czerstwieje pieczywo pszenne jasne, na drożdżach, np. bagietki, kajzerki, puszysty chleb pszenny. Nieco trwalszy jest chleb pszenno-żytni czy chleb jasny, ale z dodatkami. Najwolniej zaś czerstwieje chleb żytni na zakwasie oraz chleb razowy. Nawet po kilku dniach są smaczne.

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Jeśli chcecie przez całe Święta cieszyć się świeżym chlebem, najlepiej go zamroźcie. Bardzo niska temperatura spowalnia bowiem proces czerstwienia. A jak mrozić pieczywo? Najlepiej wtedy, gdy jest świeże. Po rozmrożeniu chleb będzie tak samo świeży, jak przed zamrażaniem. Pieczywo przeznaczone do zamrożenia powinno być wystudzone, a potem szczelnie zapakowane w foliowy woreczek na żywność. W ostateczności chleb czy bułki można owinąć kawałkiem folii spożywczej.

Chleb przeznaczony do zamrażania najlepiej jest poporcjować albo pokroić na kromki. Wtedy można będzie wyjąć potrzebną ilość, tak by nadmiar nie był narażony na czerstwienie.

Świeży chleb – kilka wskazówek

Jeśli chcecie wykorzystać zamrożony chleb, wyjmijcie go z zamrażarki 2-3 godziny wcześniej. Nie wyciągajcie go z foliowego woreczka, tylko pozostawcie w temperaturze pokojowej. Gdy całkowicie rozmarznie, będzie tak samo miękki, jak przed zamrożeniem. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Jeśli nie chcecie zamrażać pieczywa, przechowujcie go w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Temperatura 2-4 st. C powoduje bowiem twardnienie i wysuszanie się chleba i bułek.
  • By przedłużyć świeżość pieczywa, najlepiej przechowywać je zawinięte w lnianą ściereczkę, w chlebaku.
  • Jeśli macie czerstwe pieczywo, możecie lekko spryskać je wodą, a potem wstawić na 5-8 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C. Chleb odzyska chrupiącą skórkę i miękkość, jednak na dość krótko. Takie pieczywo zjedzcie, póki jest ciepłe.

Czytaj też:
Które świąteczne ciasta nadają się do zamrażania? Tak skutecznie przedłużysz ich świeżość
Czytaj też:
Zamiast masła smaruję chleb tą pastą. Wspiera serce i pomaga obniżyć cholesterol

Źródło: smaki.pl