Parzysz białą kiełbasę na Wielkanoc? Dodaj ten składnik, a wszyscy poproszą o dokładkę

Parzysz białą kiełbasę na Wielkanoc? Dodaj ten składnik, a wszyscy poproszą o dokładkę

Dodano: 
Parzenie białej kiełbasy
Parzenie białej kiełbasy Źródło: Shutterstock / Robert Ruidl
Biała kiełbasa to klasyk na wielkanocnym stole, ale mało kto wie, że wystarczy jeden niepozorny dodatek, by jej smak przeszedł na zupełnie nowy poziom. Sprawdź, co dorzucić do garnka podczas parzenia, by zachwycić domowników już od pierwszego kęsa.

Biała kiełbasa to jedno z najważniejszych dań na wielkanocnym stole. Jeśli zapytacie rodzinę i znajomych, każdy z pewnością podzieli się swoim sprawdzonym sposobem na przygotowanie tej potrawy, aby była idealna. Niektórzy dodają ją do aromatycznego żurku, inni zapiekają z cebulą, a jeszcze inni serwują na patelni. Sposobów na przygotowanie białej kiełbasy jest naprawdę wiele. Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujecie się na zakup surowej kiełbasy w sklepie, czy podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ją samodzielnie, najlepszym sposobem na zachowanie jej świeżości i soczystości jest tradycyjne parzenie.

Jak parzyć białą kiełbasę?

Parząc białą kiełbasę nie należy się spieszyć. Po zagotowaniu wody i włożeniu do niej kiełbasy, temperaturę utrzymuj na około 75–80°C (nie gotuj!). Parzenie to nie tylko sposób na przygotowanie kiełbasy, ale także doskonała okazja do nadania jej wyjątkowego aromatu i smaku, który zachwyci każdego. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wzbogacenie wody dodatkami, które sprawią, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.

Wybierz dodatek, który odmieni smak białej kiełbasy

Podstawą są aromatyczne przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie, które dodają delikatnie korzennego charakteru. Pieprz ziarnisty nadaje wyrazistości, a jeden lub dwa ząbki czosnku dodają głębi smaku. Nie można zapomnieć o kawałku cebuli – jej naturalna słodycz świetnie komponuje się z mięsnym aromatem kiełbasy.

Jeśli lubisz ziołowe nuty, warto dorzucić szczyptę majeranku lub tymianku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz zamiast wody użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, który wzbogaci danie o dodatkową warstwę aromatów. Wszystkie te składniki należy dodać do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 75–80°C), zanim umieścisz w niej kiełbasę.

Co zrobić z wodą po parzeniu białej kiełbasy?

Pamiętaj, że nic nie musi się marnować. Wodę po gotowaniu białej kiełbasy wykorzystaj do zrobienia zupy. Wystarczy, że dodasz warzywa i masz gotowy wywar, który będzie świetną podstawą do zupy pomidorowej, ogórkowej lub krupniku.

Czytaj też:
Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Skorzystaj z jej doskonałego smaku
Czytaj też:
Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę