Biała kiełbasa to jedno z najważniejszych dań na wielkanocnym stole. Jeśli zapytacie rodzinę i znajomych, każdy z pewnością podzieli się swoim sprawdzonym sposobem na przygotowanie tej potrawy, aby była idealna. Niektórzy dodają ją do aromatycznego żurku, inni zapiekają z cebulą, a jeszcze inni serwują na patelni. Sposobów na przygotowanie białej kiełbasy jest naprawdę wiele. Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujecie się na zakup surowej kiełbasy w sklepie, czy podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ją samodzielnie, najlepszym sposobem na zachowanie jej świeżości i soczystości jest tradycyjne parzenie.
Jak parzyć białą kiełbasę?
Parząc białą kiełbasę nie należy się spieszyć. Po zagotowaniu wody i włożeniu do niej kiełbasy, temperaturę utrzymuj na około 75–80°C (nie gotuj!). Parzenie to nie tylko sposób na przygotowanie kiełbasy, ale także doskonała okazja do nadania jej wyjątkowego aromatu i smaku, który zachwyci każdego. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wzbogacenie wody dodatkami, które sprawią, że danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste i apetyczne.
Wybierz dodatek, który odmieni smak białej kiełbasy
Podstawą są aromatyczne przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie, które dodają delikatnie korzennego charakteru. Pieprz ziarnisty nadaje wyrazistości, a jeden lub dwa ząbki czosnku dodają głębi smaku. Nie można zapomnieć o kawałku cebuli – jej naturalna słodycz świetnie komponuje się z mięsnym aromatem kiełbasy.
Jeśli lubisz ziołowe nuty, warto dorzucić szczyptę majeranku lub tymianku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz zamiast wody użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, który wzbogaci danie o dodatkową warstwę aromatów. Wszystkie te składniki należy dodać do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 75–80°C), zanim umieścisz w niej kiełbasę.
Co zrobić z wodą po parzeniu białej kiełbasy?
Pamiętaj, że nic nie musi się marnować. Wodę po gotowaniu białej kiełbasy wykorzystaj do zrobienia zupy. Wystarczy, że dodasz warzywa i masz gotowy wywar, który będzie świetną podstawą do zupy pomidorowej, ogórkowej lub krupniku.
Czytaj też:
Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Skorzystaj z jej doskonałego smakuCzytaj też:
Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę