Polacy ich nie znają i wiele tracą. Wspierają odporność i koncentrację, a skóra odzyskuje blask

Polacy ich nie znają i wiele tracą. Wspierają odporność i koncentrację, a skóra odzyskuje blask

Dodano: 
Płatki drożdżowe
Płatki drożdżowe Źródło: Shutterstock / CHZU
Ten produkt zawsze trzymam w pogotowiu w lodówce. Podkręca smak dań, a przy tym dba o moje zdrowie. Gdy jem go regularnie, korzysta na tym układ nerwowy i wygląd, a metabolizm rusza z kopyta.

Nieaktywne drożdże w płatkach dodaję do past i zup, wegańskiego sosu pesto i zamienników serów. Robię z nich także roślinny parmezan, którym posypuję dania z makaronem i nie tylko. Mają bogate serowo-orzechowe nuty i mnóstwo naturalnych wzmacniaczy smaku. To również dawka niezbędnych składników, które wspomagają cały organizm. Warto docenić ich właściwości.

Czy drożdże nieaktywne są zdrowe?

To bardzo odżywczy produkt, bo w 45 procentach składa się z pełnowartościowego białka, a w dwudziestu – z błonnika. Zalecana dzienna porcja 15 gramów, czyli 2-3 łyżki, dostarcza 50 kalorii, 6,7 g białka i 0,7 g błonnika.

Drożdże nieaktywne są jednym z najbogatszych źródeł witamin z grupy B. Wskazana ilość zapewnia grubo ponad sto procent dziennej dawki tiaminy (wit. B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6), a także około połowy wymaganego spożycia niacyny (B3) i kwasu foliowego (B9).

Witaminy te umożliwiają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni. Są kluczowe dla pozyskiwania energii w komórkach i ich prawidłowej regeneracji. Odpowiedni poziom jest niezbędny dla wytwarzania czerwonych krwinek oraz utrzymanie zdrowej skóry, włosów i paznokci.

W płatkach drożdżowych występują też beta-glukany należące do błonnika rozpuszczalnego w wodzie. To właśnie one odpowiadają za cenne właściwości płatków owsianych i tu działają tak samo. Wspomagają mikroflorę i pracę jelit, jak również pobudzają komórki odpornościowe. Pomagają obniżać zły cholesterol, wysoką glukozę we krwi i podniesione ciśnienie. Ułatwiają ponadto usuwanie metali ciężkich i toksyn z ustroju.

Kto nie powinien jeść płatków drożdżowych?

Nie powinny jeść ich osoby z alergią i nadwrażliwością na drożdże spożywcze. Może wywoływać u nich wysypkę i zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także opuchliznę ust i języka. Jeśli wystąpią takie objawy, spożywanie tego produktu grozi niebezpieczną reakcją anafilaktyczną.

Bóle brzucha, biegunki czy wzdęcia mogą być też spowodowane zjedzeniem zbyt dużej porcji płatków ze względu na dużą zawartość błonnika. Nawet niewielkie ilości mogą być jednak nieodpowiednie w przypadku jelita drażliwego i chorób zapalnych jelit.

Z kolei inny związek, aminokwas o nazwie tyramina, może nasilać objawy u osób cierpiących na migreny.

Po wyroby drożdżowe nie powinny sięgać pacjenci stosujący określone farmaceutyki, w tym inhibitory monoaminooksydazy na depresję i leki na cukrzycę, bo mogą dodatkowo obniżać glikemię. Mniej silne interakcje dotyczą niektórych środków przeciwbólowych i przeciwgrzybiczych.

Jak zrobić wegański parmezan z płatków drożdżowych?

Łączę je z rozdrobnionymi nerkowcami i solą, ewentualnie dodaję granulowany czosnek. Porcja tej mieszanki odpowiada łyżce stołowej i zawiera 120 mg sodu, czyli mniej więcej tyle, co parmezan.

Aby orzechy były idealnie kruche i chrupiące, prażę je w temperaturze stu stopni przez około półtorej godziny, aż ich miąższ stanie się kremowy. Po wystygnięciu potrzebują 30-60 minut w zamkniętym słoiku, by zyskać najlepszą strukturę.

Przepis: Wegański parmezan z płatków drożdżowych

Pyszny zmiennik tartego sera przygotowany z roślinnych składników

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Roślinna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
63 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki uprażonych nerkowców
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie orzechówWłóż nerkowce pomiędzy dwa arkusze pergaminu i wałkuj, by pokruszyć je na kawałki, ewentualnie zblenduj grubo w malakserze.
  2. Mieszanie składnikówUmieść orzechy wraz z resztą składników w słoiku, zamknij go i wstrząsaj zawartością, aż się połączą.

Czytaj też:
Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobienia
Czytaj też:
Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Zrobisz go w 15 minut