Te maślane ciasteczka były hitem PRL-u. Są proste i pyszne, dlatego wracam do nich i dziś

Te maślane ciasteczka były hitem PRL-u. Są proste i pyszne, dlatego wracam do nich i dziś

Dodano: 
Ciastka kocie oczka
Ciastka kocie oczka Źródło: Pexels / Frank Schrader
Lubię wracać do smaków dzieciństwa. Potrawy i słodkości były takie proste i naturalne, że robiło się je i zjadało z wielką przyjemnością. Dziś przypomnę wam „kocie oczka” – nadziewane, kruche ciasteczka z PRL-u.

Te ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. Mama i babcia piekły je na święta i weekendy. Zachwycały wyglądem, kruchością i smakiem. Jak się okazało, ich przygotowanie jest całkiem proste, podobnie jak potrzebne składniki. Dlatego teraz sama piekę je dla rodziny. Mężowi i dzieciom bardzo smakują.

Z jakiego ciasta robi się „kocie oczka”?

„Kocie oczka” to ciasteczka robione z kruchego ciasta. Dzięki dużemu dodatkowi masła wychodzą delikatne i mają maślany smak. Składniki na ciasto kruche są proste. Wystarczy wziąć tylko masło, posiekać je z mąką i zagnieść z cukrem pudrem. Do ciasta dodaję też żółtko, które zwiększa kruchość ciasta, a także trochę cukru waniliowego i skórki startej z cytryny dla smaku i aromatu.

Jak zrobić PRL-owskie „kocie oczka”?

„Kocie oczka” często pojawiały się na stołach w czasach PRL-u. Można je było zrobić z prostych składników i całkiem szybko. Dzisiaj też są to zalety nie do przecenienia. Zagniatam tylko ciasto, dość cienko je rozwałkowuję, a potem wykrawam z niego krążki o średnicy ok. 5-7 cm. W połowie z nich wykrawam kieliszkiem krążki ze środka. Potem pełne ciastka smaruję marmoladą i przykrywam ciastkiem z otworem. Całość oprószam cukrem pudrem i apetyczne ciasteczka są gotowe do podania.

Przepis: Ciasteczka „kocie oczka”

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • ok. 200 g marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Składniki wymieszaj, a potem zagnieć z nich szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenieCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Szklanka wykrój z ciasta krążki. W środku połowy krążków wykrój mniejsze krążki kieliszkiem. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.
  3. Wykańczanie ciastekPełne ciastka posmaruj podgrzaną marmoladą i przykryj krążkami z otworem w środku. Górę lekko dociśnij. Ciasteczka przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

„Kocie oczka” – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które z pewnością przydadzą się przy szykowaniu tych ciasteczek.

  • Kółka to typowy kształt „kocich oczek”. Jeśli jednak chcecie, możecie nadać tym ciastkom inny kształt, np. kwadratów, trójkątów, gwiazdek.
  • Do przełożenia ciasteczek najlepiej sprawdzi się kwaskowa marmolada o wyrazistym kolorze, np. malinowa, porzeczkowa, morelowa. Można też sięgnąć po przetartą, gładką konfiturę.
  • Ciasteczka „kocie oczka” najlepiej smakują 1-2 dni po przygotowaniu. Wtedy ciasto i marmolada dobrze się poprzenikają.
  • Te kruche ciasteczka można przygotować nawet 1-2 tygodnie wcześniej. Wtedy najlepiej umieścić je w puszce i przechowywać w chłodnym miejscu.

Czytaj też:
Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowia
Czytaj też:
Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głodu

Źródło: smaki.pl