Te ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. Mama i babcia piekły je na święta i weekendy. Zachwycały wyglądem, kruchością i smakiem. Jak się okazało, ich przygotowanie jest całkiem proste, podobnie jak potrzebne składniki. Dlatego teraz sama piekę je dla rodziny. Mężowi i dzieciom bardzo smakują.
Z jakiego ciasta robi się „kocie oczka”?
„Kocie oczka” to ciasteczka robione z kruchego ciasta. Dzięki dużemu dodatkowi masła wychodzą delikatne i mają maślany smak. Składniki na ciasto kruche są proste. Wystarczy wziąć tylko masło, posiekać je z mąką i zagnieść z cukrem pudrem. Do ciasta dodaję też żółtko, które zwiększa kruchość ciasta, a także trochę cukru waniliowego i skórki startej z cytryny dla smaku i aromatu.
Jak zrobić PRL-owskie „kocie oczka”?
„Kocie oczka” często pojawiały się na stołach w czasach PRL-u. Można je było zrobić z prostych składników i całkiem szybko. Dzisiaj też są to zalety nie do przecenienia. Zagniatam tylko ciasto, dość cienko je rozwałkowuję, a potem wykrawam z niego krążki o średnicy ok. 5-7 cm. W połowie z nich wykrawam kieliszkiem krążki ze środka. Potem pełne ciastka smaruję marmoladą i przykrywam ciastkiem z otworem. Całość oprószam cukrem pudrem i apetyczne ciasteczka są gotowe do podania.
Przepis: Ciasteczka „kocie oczka”
Kruche ciasteczka przekładane marmoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- skórka otarta z ½ cytryny
Dodatkowo:
- ok. 200 g marmolady
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Składniki wymieszaj, a potem zagnieć z nich szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenieCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Szklanka wykrój z ciasta krążki. W środku połowy krążków wykrój mniejsze krążki kieliszkiem. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.
- Wykańczanie ciastekPełne ciastka posmaruj podgrzaną marmoladą i przykryj krążkami z otworem w środku. Górę lekko dociśnij. Ciasteczka przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
„Kocie oczka” – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, które z pewnością przydadzą się przy szykowaniu tych ciasteczek.
- Kółka to typowy kształt „kocich oczek”. Jeśli jednak chcecie, możecie nadać tym ciastkom inny kształt, np. kwadratów, trójkątów, gwiazdek.
- Do przełożenia ciasteczek najlepiej sprawdzi się kwaskowa marmolada o wyrazistym kolorze, np. malinowa, porzeczkowa, morelowa. Można też sięgnąć po przetartą, gładką konfiturę.
- Ciasteczka „kocie oczka” najlepiej smakują 1-2 dni po przygotowaniu. Wtedy ciasto i marmolada dobrze się poprzenikają.
- Te kruche ciasteczka można przygotować nawet 1-2 tygodnie wcześniej. Wtedy najlepiej umieścić je w puszce i przechowywać w chłodnym miejscu.
Czytaj też:
Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowiaCzytaj też:
Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głodu
