Ten przepis powstał z tęsknoty za włoskimi smakami, ale w bardziej domowym, zapiekanym wydaniu. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego, postawiłem na aksamitny, biały sos, który otula makaron i mięso, a wszystko zapieczone pod pierzynką ciągnącego się sera. Gdy przygotowałem je po raz pierwszy, wiedziałem, że będzie hitem.
Jak zrobić zapiekany makaron z białym sosem?
Sekretem tego dania jest prosty, ale idealnie kremowy sos beszamelowy. To on łączy wszystkie składniki, makaron spaghetti, podsmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Na wierzchu gruba warstwa żółtego sera, który po upieczeniu tworzy chrupiąca, złocistą skorupkę.
Makaron ugotuj o 2-3 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Musi być twardawy (al dente). Dzięki temu, podczas pieczenia w sosie, dojdzie do idealnej miękkości, ale nie zamieni się w rozgotowaną papkę. Nie rób sosu beszamelowego zbyt gęstego. Podczas pieczenia jeszcze zgęstnieje, a my chcemy, żeby całe danie było kremowe i soczyste, a nie suche.
Przepis: Makaronowa zapiekanka
Kremowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i ciągnącym się serem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 645 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
- 30 ml oleju do smażenia
Na sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie makaronu i mięsaMakaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smaż, aż mięso straci surowy kolor, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosu beszamelowegoW rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez minutę, tworząc zasmażkę. Stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką, wlewaj zimne mleko. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Składanie i pieczeniePiekarnik rozgrzej do 180°C. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowany makaron z podsmażonym mięsem. Zalej całość sosem beszamelowym i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp obficie startym żółtym serem. Piecz przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i pięknie zarumieni.
Z czym podać pieczony makaron?
To danie jest bardzo sycące i kompletne samo w sobie, dlatego najlepiej komponuje się z lekkimi, świeżymi dodatkami, które przełamią jego kremową i bogatą strukturę i dodadzą odrobiny orzeźwienia.
- Prosta sałatka z rukoli i pomidorków – jej lekko pieprzny smak i kwaśny winegret to idealny kontrast dla bogactwa sosu i sera. Taka sałatka nie tylko dodaje witamin.
- Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli – klasyczne, proste połączenie, które nigdy nie zawodzi. Soczystość i naturalna słodycz dojrzałych pomidorów w połączeniu z delikatną ostrością cebuli fantastycznie równoważą smak zapiekanki.
- Marynowane papryczki chili – dla tych, co lubią odrobinę pikanterii. Kilka plasterków ostrych papryczek na wierzchu dania potrafi zdziałać cuda. Ich ostrość pobudza kubki smakowe i świetnie przełamuje łagodny, mleczny smak sosu beszamelowego.
Czytaj też:
Biorę makaron i dwa banalne dodatki. Ekspresowo robię z nich kolację na ciepłoCzytaj też:
Nie marnuj makaronu z obiadu. Mam na niego genialny patent, a ta sałatka to prawdziwy hit
