Dynia podobnie jak jabłka występuje w kilku odmianach. Nie do końca nie byłam świadoma różnic między nimi — wiedziałam jedynie, że podzielić je mogę na dynie jadalne i ozdobne. Kiedy z pomocą znajomego szefa kuchni odkryłam różne smaki tego warzywa, zaczęło się dla mnie zupełnie inne gotowanie.
Różne odmiany dyni i ich zastosowanie w kuchni okiem eksperta
Odmian dyni jest kilka i planując gotowanie, warto wybrać możliwie najlepszą do dania, które aktualnie chcesz przygotować. W krótkim przewodniku podpowiem ci, jakie są najlepsze kulinarne zastosowania poszczególnych rodzajów kojarzonego z jesienią warzywa.
Dynia hokkaido
Z wyglądu przypomina dużą pomarańczową cebulę. Jej skórka jest jadalna, a miąższ mączysty, słodki i orzechowy w odbiorze. Przygotujesz z niej gęste sosy, pyszne gulasze o dość zwartej konsystencji lub puree idealne do zup i wypieków. To także dobry materiał na smakowite placki.
Dynia piżmowa (Butternut)
Ma wydłużony kształt, przypominający nieco gruszkę, a jej miąższ charakteryzuje słodki, lekko maślany smak. Ugotujesz z niej bardzo aromatyczne zupy o kremowej konsystencji i pyszne dania z mięsem. Możesz też zapiekać ją z różnymi farszami i serami. Ma mało pestek, więc bardzo mała część jest na „zmarnowanie”.
Dynia muszkatołowa (Muscat)
Ma okrągły kształt i słodki delikatny miąższ o przyprawowym aromacie gałki muszkatołowej. Świetnie sprawdzi się w przygotowaniu do zup, dań mięsnych, zapiekanek warzywno-makaronowych, przetworów i wypieków.
Dynia makaronowa (spaghetti)
Ma wydłużony, cylindryczny kształt i charakterystyczne, nitkowate wnętrze, które powoduje, że nazywana bywa też spaghetti. Miąższ jest mniej słodki niż w innych odmianach, ale uniwersalny w zastosowaniu. Zrobisz z niej m.in. smakowite warzywne łódeczki czy pyszne zupy.
Dynia Junona
Jest odmianą wykorzystywaną przede wszystkim do pozyskania pestek. Miąższ jest mało wyrazisty w smaku, więc sprawdzi się do zup z dodatkiem innych warzyw.
Dynia olbrzymia
Jak nazwa wskazuje osiąga spore rozmiary. Ma jednak mało konkretny smak i podobnie jak wspomniana już Junona nadaje się do dań, w których będzie miała towarzystwo. Ze względu na imponujący wygląd możesz pomyśleć o przygotowaniu z niej ozdób na Halloween.
Jak wybrać dynię idealną do zjedzenia?
Wybierając dynię, zwróć szczególną uwagę na jej wygląd. Warzywo musi być twarda, bez uszkodzeń czy pleśni, a jego masa powinna być spora stosunku do rozmiarów. Szypułka dyni natomiast powinna być sucha i mocna, tj. trudna do odłamania.
Intensywny kolor dyni będzie świadczył o jej dojrzałości, a większa „moc” barwy miąższu wskazywać będzie na wyższą słodycz warzywa. Jeśli zależy ci na wyrazistym smaku, wybieraj okazy o głęboko pomarańczowym wnętrzu. Jaśniejszy odcień będzie powiązany z większą delikatnością. Dobra dynia zawsze też będzie pachnieć słodko i lekko orzechowo.
Czytaj też:
Ten mus robię bez grama cukru, a rodzina zajada go z ochotą. Przepis jest banalny, a zastosowań ma wieleCzytaj też:
Uwielbiam tę zdrową, sezonową zupę. Jest pożywna, pyszna i robię ją na poczekaniu