Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Nie tylko karkówka i kaszanka. Oniemiejesz, gdy zjesz te produkty prosto z grilla

Dodano: 
Jedzenie pieczone na grillu
Jedzenie pieczone na grillu Źródło:Shutterstock / Alexander Raths
Co zwykle wrzucasz na ruszt? Jeśli są to tylko kiełbaski i mięsa, to nawet nie wiesz, jak dużo tracisz. Jest masa innych produktów, które idealnie smakują podpieczone na grillu. Musisz je przetestować.

Moda na grillowania przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych i zadomowiła się na dobre. Okazało się bowiem, że my też kochamy jedzenie w plenerze i spędzanie czasu przy ruszcie grilla. Zresztą, jak tego nie lubić? W tym roku niektórzy już zainaugurowali sezon grillowy. Inni zrobią to w najbliższych dniach, jak tylko dopisze pogoda. By jednak w pełni docenić możliwości grilla, warto kłaść na ruszt różne produkty, a nie tylko mięsa i kiełbasy. A możliwości jest naprawdę dużo.

Jakie produkty warto grillować?

Grillowanie zwykle wygląda, jak uczta dla mięsożerców. Jednak, by w pełni docenić możliwości grilla, warto na ruszt położyć nie tylko mięso. Dlatego podpowiadamy, jakie produkty doskonale nadają się do grillowania.

  • Mięsa. Grillować można mięsa o większej zawartości tłuszczu (karkówka, boczek, skrzydełka kurczaka, kaszanka, kiełbaski wieprzowe) – one niemal zawsze wychodzą soczyste, a także chudsze mięsa, np. pierś kurczaka, filet z indyka, wołowe steki, jagnięcinę, drobiowe kiełbaski. Przy grillowaniu tych drugich nie można trzymać ich na ruszcie zbyt długo, bo zrobią się twarde i suche.
  • Ryby. Grillujemy ryby świeże w postaci całych tuszek (niedużych), dzwonek czy filetów, np. pstrągi, okonie, dorsze, łososie.
  • Sery. Idealnym serem do grillowania jest ser halloumi, bo doskonale się rumieni, pozostając w środku ciągnącym. Jednak grillować można też inne rodzaje sera, np. fetę, mozzarellę, a także tofu, czyli roślinny zamiennik sera.
  • Warzywa. Tu wybór jest bardzo duży, bo tak naprawdę grillować można niemal wszystkie warzywa. Dzięki temu zyskają przyjemny aromat. Oprócz popularnej papryki, cukinii i bakłażana na ruszt można też położyć: plastry pomidorów, pomidorki koktajlowe, szparagi, cebulę, kolby kukurydzy, młode ziemniaki (pokrojone w plastry lub podgotowane), a także pieczarki.
  • Owoce. Choć z pewnością wielu z was będzie bardzo zaskoczonych, to owoce doskonale nadają się do grillowania. Ich powierzchnia karmelizuje i robi się przyjemnie chrupiąca. Do grillowania najlepiej jest przeznaczyć: plastry ananasa i mango, połówki brzoskwiń, banany obrane lub w skórce, a także przekrojone jabłka i gruszki.
  • Inne produkty na grilla. Do tej grupy można zaliczyć pieczywo, np. kromki bułki czy chleba z masłem czosnkowym, chlebki naan czy tortille, a także kiełbaski wegetariańskie.

Z czym podawać grillowane produkty?

By docenić smak grillowanych potraw, warto je podać z odpowiednimi dodatkami. Najlepiej lekkimi, pełnymi ziół i innych orzeźwiających smaków. Jeśli chodzi o pieczone mięsa, kiełbaski, drób i ryby, to doskonałym dodatkiem do nich będą pieczone ziemniaki, a także opiekane na grillu pieczywo. Można je też zaserwować z chlebem lub ryżem. Doskonałym dopełnieniem dania obiadowego z grilla będzie surówka lub sałatka ze świeżych warzyw. Tu warto postawić na sałatę, pomidory, ogórki, cebulę, oliwki.

Idealnym dodatkiem do wielu grillowanych potraw są sosy. Mogą być kupne, jak np. sos barbecue, sos paprykowy, ketchup czy musztarda. Można też samemu przygotować sos tzatziki czy czosnkowy sos na bazie jogurtu.

Jeśli chodzi o grillowane owoce doskonale będą smakować podane z gęstym jogurtem naturalnym lub miodem. Do niektórych dobrze będzie też pasować kulka lodów śmietankowych lub waniliowych.

Jak grillować, by było smacznie?

Przy grillowaniu ważne jest nie tylko co, ale też jak grillować. Warto przy tym kierować się ogólnymi zasadami grillowania, a także tymi dostosowanymi do konkretnego produktu.

  • Przed każdym użyciem należy wyczyścić ruszt grilla z resztek jedzenia. Warto do tego celu użyć metalowej szczotki.
  • Ruszt przed położeniem na nim produktów powinien być rozgrzany.
  • Jeśli korzystamy z grilla węglowego, to produkty kładziemy na ruszcie grilla dopiero wtedy, gdy pod spodem znajdują się żarzące się węgle, a nie ogień.
  • Tłuste produkty, np. boczek, karkówkę najlepiej jest dodatkowo ułożyć na aluminiowych tackach. Mają one rynienki, w które spływa tłuszcz. Dzięki czemu nie będzie on skapywał na żar i nie będą się tworzyły rakotwórcze związki.
  • Na aluminiowych tackach warto też grillować produkty i potrawy, które łatwo się rozpadają, np. kaszankę, niektóre sery.

Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony
Czytaj też:
Idealne tzatziki robię w 15 minut. Bez tego sosu nie wyobrażam sobie pieczonych i grillowanych dań

Źródło: smaki.pl