Pasty do pieczywa można robić z różnych składników, które dadzą się rozgnieść na w miarę gładką masę. Świetnie do tego celu nadają się np. gotowane na twardo jajka, twaróg czy wędzona ryba. W kuchni tureckiej pyszną pastę robi się ze zdrowego warzywa. Zachwyca smakiem, kolorem i wartością odżywczą.
Jak przygotować buraki do pasty?
Podstawą tej różowej pasty są buraki ćwikłowe. By dały się zamienić w smarowidło, trzeba je odpowiednio przygotować. Można je więc ugotować albo upiec. Każdy z tych sposobów ma zaletę. Gotowanie trwa krócej, niż pieczenie, więc pochłania mniej czasu i energii. Natomiast upieczone buraki mają pełniejszą barwę, smak i wartość odżywczą.
Niezależnie od tego, na jaką metodę obróbki termicznej się zdecydujecie, nie obierajcie wcześniej buraków. Wyszorujcie je tylko dokładnie i opłuczcie. Dzięki temu warzywo lepiej zachowa swoje walory. Buraki przeznaczone do gotowania należy umieścić w garnku, zalać gorącą wodą, zagotować i gotować 50-60 minut, aż będą miękkie. Jeśli natomiast chcecie buraki upiec, każdy osobno zawińcie w kawałek folii aluminiowej, a potem pieczcie je ok. 1,5 godziny w 180-190 st. C.
Jak zrobić różową pastę do pieczywa?
Różowa pasta do pieczywa znana jest w kuchni tureckiej jako Pembe Sultan. Ta przystawka z buraków wychodzi kremowa i niezwykle smaczna, dzięki połączeniu z kilkoma składnikami. Wśród nich są: gęsty jogurt naturalny, czosnek i orzechy włoskie. Za ich sprawą to smarowidło ma niepowtarzalny smak i wspaniałą konsystencję.
Przepis: Pasta z buraków
Kremowe, wartościowe smarowidło z buraków ćwikłowych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki majonezu lub 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki upiecz lub ugotuj, wystudź, obierz. Pokrój je na kawałki, zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
- Łączenie składnikówDo buraków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, majonez lub oliwę. Całość wymiesza, dopraw do smaku. Dodaj posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj. Pastę schłodź.
Jak podać pastę z buraków?
Pastę z buraków można podać do klasycznego pieczywa, a także z lawaszem lub pitą. Świetnie nadaje się też na przystawkę. Wtedy należy ją podać w miseczce, polaną oliwą, posypaną posiekanymi orzechami, koperkiem lub miętą. Pasta ta stanowi też doskonały dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw.
Czytaj też:
Zamiast masła i serka do kanapek biorę tę pastę. Jest pełna witamin i smakuCzytaj też:
Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki
