Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony

Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło:Shutterstock / AlexeiLogvinovich
Wiosną mamy ochotę na coś lekkiego i apetycznego. Najlepiej bez dodatku mięsa, co służy naszej sylwetce. Te oczekiwania spełniają pyszne roladki z cukinii, które robi się łatwo i szybko.

Cukinia to warzywo dostępne w sklepach przez cały rok i to po dość przystępnych cenach. Może nie jest bombą witaminową, ale jej delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Warto ją więc dodawać do przeróżnych dań, bo sprawi, że będą mniej kaloryczne, a odpowiednio przyrządzona doda im przyjemnej chrupkości.

Walory odżywcze cukinii

Cukinia zawiera ok. 95% wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna. 100 g tego warzywa dostarcza nam tylko 17 kcal. Warzywo to warto więc dodawać do odchudzających potraw, np. zup, potrawek, zapiekanek. Najlepiej jeść je ze skórką, bo w niej kryje się dużo beta-karotenu. Ten antyoksydant, chroni nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a w naszym organizmie zamieniany jest w witaminę A. Ta z kolei dobrze wpływa na wzrok i jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W cukinii znajdziemy też witaminę C, K i B6, a także potas i magnez. Składniki te wzmacniają odporność, dobrze wpływają również na układ nerwowy i serce. Cukinia stanowi także doskonałe źródło błonnika, który reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i długo utrzymuje uczucie sytości.

Jak przygotować roladki z cukinii?

Podstawą tych roladek są zgrillowane plastry cukinii. Co prawda warzywo to można jeść na surowo, jednak pieczenie dodaje mu przyjemnego smaku i zwiększa elastyczność plastrów. Plastry cukinii można więc podpiec na grillu, w opiekaczu czy na patelni (najlepiej grillowej). Potem pozostanie tylko posmarować je twarożkowym farszem i zwinąć.

Przepis: Roladki z cukinii

Grillowana cukinia z farszem z twarożku i wędzonego łososia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 większa, młoda cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g kremowego twarożku
  • 50 g wędzonego łososia
  • koperek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania

  1. Krojenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Przy pomocy nożyka szczelinowego lub zwykłego noża pokrój ją wzdłuż w długie, dość cienkie plastry. Każdy z nich posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i opiecz na grillu lub patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Cukinię wystudź.
  2. Przygotowanie twarożkuWędzonego łososia i koperek posiekaj. Dodaj do twarożku razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku i chrzanem. Wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Formowanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj niezbyt grubo przygotowanym farszem. Zwiń w roladkę. Otrzymane roladki ustaw pionowo na talerzu. Udekoruj je koperkiem i kawałkami pomidora.

Inne pomysły na farsz do roladek z cukinii

Twarożek doskonale pasuje do cukinii. To jednak z czym go połączymy, wpłynie na smak przekąski, a także na jej wartość odżywczą. Do twarożku można więc dodać, np.: świeże zioła (koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, mięta), pokrojone warzywa (kolorowa papryka, suszone pomidory, oliwki), posiekaną szynkę, starty lub pokruszony ser (feta, parmezan), a także kiełki czy orzechy.

Smak twarożkowego farszu można zaostrzyć, dodając do niego ząbek czosnku, trochę chrzanu czy musztardy, a także przeróżne zioła i przyprawy.

Czytaj też:
Zielone roladki na pierwszy dzień wiosny. Potrzebujesz tylko 3 składników
Czytaj też:
Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski