Co zrobić z nadmiarem jedzenia? Jadłodzielnia to doskonałe rozwiązanie

Co zrobić z nadmiarem jedzenia? Jadłodzielnia to doskonałe rozwiązanie

Dodano: 
Lodówka na żywność
Lodówka na żywność Źródło:Shutterstock / Adrian Luca
Zostało ci sporo jedzenia po świętach? Część oczywiście możesz zamrozić i zjeść później. Jednak możesz też zawieźć żywność do jadłodzielni. W ten sposób pomożesz innym i nic się nie zmarnuje.

Na święta zwykle kupujemy i przyrządzamy dużo jedzenia. Nie chcemy, by nam go zabrakło, a wiadomo, sklepy są wtedy zamknięte. Finał jest taki, że po świętach zostajemy z lodówkami pełnymi żywności, a zupełnie nie mamy ochoty jej już jeść. Oczywiście część jedzenia można zamrozić, jednak nie wszystkie potrawy się do tego nadają, a i też nie zawsze mamy miejsce w zamrażarce. Dobrym rozwiązaniem, i to w świątecznym duchu, jest podzielenie się żywnością z potrzebującymi.

Na jakiej zasadzie działają jadłodzielnie?

Żywność w ostatnich czasach jest coraz droższa. Tym bardziej więc szkoda, jak coś się marnuje. Z drugiej strony, części ludzi coraz mniej stać na posiłki i często chodzą głodni. Te dwa problemy mogą się same nawzajem rozwiązać. Wystarczy, że ci, którym jedzenia zbywa zawiozą je do jadłodzielni. Stamtąd będą je mogły bezpłatnie pobrać osoby potrzebujące. Taka jest właśnie idea jadłodzielni, które zaczęły powstawać w Polsce w 2016 roku i z każdym rokiem jest ich coraz więcej.

Jadłodzielnie to lodówki przeznaczone do użytku publicznego. Są one ustawiane zwykle w dość ruchliwych i ogólnie dostępnych miejscach, np. na peronach, uczelniach, bazarach, w kawiarniach.

Co można zawieźć do jadłodzielni?

Do jadłodzielni powinniśmy zawozić tylko takie jedzenie, które sami jeszcze byśmy zjedli. A więc nie powinno być ono zepsute. Mogą być to produkty po dacie „najlepiej spożyć przed”, natomiast powinny mieścić się w terminie przydatności do spożycia określonym opisem „najlepiej spożyć do”.

Żywność powinna być zapakowana w czyste, szczelnie zamknięte pojemniki. Jeśli chcemy w jadłodzielni pozostawić domowe wyroby, przyczepmy do opakowania ich skład i datę przygotowania. Nie zostawiajmy jednak w jadłodzielni produktów łatwo się psujących, a więc surowego mięsa, potraw z dodatkiem surowych jaj czy niepasteryzowanego mleka. Możemy natomiast zostawić suche, napoczęte produkty, pod warunkiem, że są one szczelnie zamknięte.

Gdzie znajdują się jadłodzielnie?

W całej Polsce znajduje się ponad 60 jadłodzielni. Najwięcej jest ich w dużych miastach, ale są oczywiście wyjątki. Jeśli więc chcesz sprawdzić, gdzie znajduje się twoja najbliższa jadłodzielnia, możesz wejść na stronę http://bit.ly/2uYHueQ. Tutaj natomiast znajdziesz adresy jadłodzielni: warszawskich, szczecińskich, wrocławskich.

Czytaj też:
Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wszystko można zamrozić. Co zrobić, by się nie zmarnowało?
Czytaj też:
Te dodatki przyspieszają psucie się sałatki jarzynowej. Rozwiązanie problemu jest proste

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl