Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wszystko można zamrozić. Co zrobić, by się nie zmarnowało?

Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wszystko można zamrozić. Co zrobić, by się nie zmarnowało?

Dodano: 
Stół wielkanocny
Stół wielkanocny Źródło:Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Czy sałatkę jarzynową można mrozić? Co zrobić z sernikiem po Wielkanocy? Jeśli zostało ci jedzenie po świętach, skorzystaj z naszej ściągi.

Kończą się święta, a ty zostałeś z pełną lodówką jedzenia? Aby nic się nie zmarnowało, przejrzyj dobrze wszystko – część produktów trzeba zjeść od razu, ale część można zachować na później. Rozważ też możliwość podzielenia się nadmiarem jedzenia z innymi.

Czy białą kiełbasę można mrozić?

Część jedzenia możesz przechować w zamrażarce. Zamrozić możesz wędliny czy resztki świątecznych pieczeni oraz pasztetów (zarówno mięsnych jak i warzywnych). Zamrozić można także pieczywo, żurek, biały barszcz oraz białą kiełbasę.

Co z sałatką jarzynową, która jest jednym ze sztandarowych dań na polskich, świątecznych stołach? Jeśli zrobiłeś za dużo sałatki, nie mamy dobrych wiadomości: sałatkę musisz zjeść, albo trafi do kosza. Sałatki jarzynowej nie należy mrozić podobnie jak innych dań z dodatkiem majonezu. Po rozmrożeniu majonez się rozpłynie, a warzywa i jajka stracą swoją teksturę.

Jakie ciasta można zamrozić?

Mamy za to dobrą wiadomość dla fanów słodkości. Wiele ciast można zamrozić. Nadają się do tego serniki, babki czy makowce. Wiele osób pyta, czy można mrozić mazurki? Odpowiadamy: tak. Mazurki można mrozić. Wówczas jednak lepiej zdjąć z ciasta ozdoby.

Nie każde ciasto jednak nadaje się do mrożenia. Nie należy mrozić ciast z dodatkiem śmietanowych kremów czy bitej śmietany. Nie należy mrozić także ciast z galaretą oraz bez i ciast z dodatkiem bezy. Takie słodkości po rozmrożeniu po prostu mogą się rozpłynąć.

Co zrobić z nadmiarem gotowanych jajek po świętach?

Gotowane jajka w nieuszkodzonych skorupkach możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień. Z gotowanych jajek możesz zrobić prostą sałatkę jajeczną albo pyszną pastę kanapkową. Gotowane jajka można też po prostu jeść na kanapkach albo dodać do żurku lub szczawiowej. Gotowanych jajek nie należy mrozić – po rozmrożeniu ich konsystencja stanie się mało apetyczna.

Warto pamiętać, że można mrozić surowe jajka, jeśli kupiłeś ich zbyt dużo przed świętami i wiesz, że nie wykorzystasz wszystkich przed upływem terminu ważności. Surowych jajek nie mrozi się jednak w skorupkach. Można mrozić osobno białka i osobno żółtka, można też roztrzepać jajka i mrozić je w całości np. w woreczkach do mrożenia.

Podaruj jedzenie potrzebującym

W wielu polskich miastach funkcjonują Jadłodzielnie albo tak zwane lodówki społeczne, gdzie każdy może zostawić jedzenie i każdy może je wziąć. Niezepsute produkty można w takim miejscu zostawić, jednak ważne, aby były dobrze opisane – na słoiku czy pudełku musi być data wytworzenia danej rzeczy. Szczegółowe informacje jak prawidłowo opisać produkty znajdują się na stronach Jadłodzielni i na samych lodówkach czy szafkach na żywność.

Jeśli nie masz w pobliżu takiego miejsca, o sałatce czy serniku do oddania możesz poinformować np. na osiedlowej grupie w mediach społecznościowych: nie każdy miał czas na przygotowanie wielu potraw na święta i być może kogoś uszczęśliwisz słoikiem sałatki, na którą ty już nie możesz patrzeć.

Czytaj też:
Tych produktów nie wolno mrozić. Na liście majonez i niektóre napoje
Czytaj też:
Zbieram pokrzywę i codziennie piję ten napój. To najlepszy detoks na wiosnę

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl