Taki zakwas na żurek nadaje się tylko do wylania. Jak poznać, że zakwas się zepsuł?

Taki zakwas na żurek nadaje się tylko do wylania. Jak poznać, że zakwas się zepsuł?

Dodano: 
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek Źródło:Shutterstock / R_Szatkowski
Przed Wielkanocą kulinarne fora pełne są zdjęć i pytań: czy mój zakwas na żurek jest dobry? Zepsuty zakwas na żurek łatwo rozpoznać. Ważne są dwa szczegóły.

Zrobienie zakwasu na żurek nie jest trudne – to proste składniki i kilka dni czekania. Zdarza się jednak, że zakwas nie wychodzi. Zepsuty zakwas na żurek nadaje się tylko do wylania, tu nie ma już miejsca na ratowanie czegokolwiek. Wiele osób ma wątpliwości, jak taki zepsuty zakwas rozpoznać. Podpowiadamy.

Dlaczego zakwas na żurek się psuje?

Najczęściej powodem psucia się zakwasu jest nieodpowiednia higiena – czasem wystarczy zamieszać zakwas niewyparzoną łyżką i katastrofa gotowa. Podczas robienia się zakwasu, jego składniki nie powinny pływać po wierzchu – jeśli tak się dzieje, warto zakwas zamieszać. Powodem psucia może być pleśń albo bakterie gnilne. Dlatego zarówno słoik, jak i wszystkie przybory kuchenne, które mają styczność z zakwasem, powinny być czyste (najlepiej zlać je wrzątkiem).

Zdarza się jednak, że mimo wszystkich środków ostrożności, zakwas i tak nie wychodzi. Czasem trudno wszystko przewidzieć, bo nie zawsze gołym okiem widać zalążki pleśni na dodatkach do zakwasu: np. na czosnku albo przyprawach.

Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?

Wiele osób, które w mediach społecznościowych dzielą się zdjęciami swojego zakwasu, ma problem z odpowiedzią na pytanie: czy mój zakwas na żurek spleśniał? Warto pamiętać, że na żurku podczas fermentacji robi się charakterystyczna piana i kożuszek. Jeśli jednak zauważysz na nim kropki pleśni, raczej nie będziesz mieć wątpliwości, że coś jest tak – pleść zwykle ma niebieski, zielony albo żółtawy kolor. Zwykle najpierw pojawiają się małe kropki, a w kolejnych dniach pleśń się rozrasta. Dlatego, jeśli nie jesteś pewien, zostaw zakwas jeszcze na ok. 2 dni – jeśli to pleśń, to zacznie się powiększać, a zakwas będzie miał charakterystyczny zapach spleśniałego jedzenia.

To właśnie zapach jest ważnym wyróżnikiem, który pomoże rozpoznać zepsuty zakwas na żurek. Jeśli czujesz pleśń, ale też zapach stęchlizny czy zgnilizny – zakwas nie nadaje się do użycia. Dobry zakwas musi mieć przyjemny, kwaskowy zapach. Zepsuty zakwas na żurek trzeba wylać.

Czytaj też:
Dodałam do naleśników zakwas na żurek. Efekt jest zaskakujący
Czytaj też:
Najprostszy przepis na domowy zakwas na żurek. Ważna jest odpowiednia mąka

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl