Przyznam się do czegoś na początku. Tak naprawdę te naleśniki z zakwasem na żurek to... efekt pomyłki. Szukając inspiracji na wykorzystanie zakwasu na żurek, przeszukiwałam internet. Kiedy zobaczyłam hasło „naleśniki z zakwasem”, natychmiast pobiegłam do osiedlowego warzywniaka po dobry zakwas żytni. A potem okazało się, że te naleśniki z zakwasem to naleśniki na zakwasie chlebowym. Mimo wszystko nie odpuściłam zrobienia żurkowych naleśników i bardzo dobrze!
Naleśniki z zakwasem na żurek
Do mojego ciasta naleśnikowego nie dodałam żadnego innego płynu, oprócz zakwasu żytniego na żurek. Zakwas wcześniej bardzo dobrze wymieszałam. Do ciasta dodałam też łyżeczkę cukru, aby nieco złagodzić kwaśność zakwasu. Ciasto wyszło aksamitne i bardzo ładnie się smażyło, a po usmażeniu było elastyczne. Ja wykorzystałam żytni zakwas na żurek, ale możesz sięgnąć także po wersję delikatniejszą, czyli np. zakwas owsiany.
Mój farsz to twaróg, gotowane ziemniaki, żółty ser i chrzan. Mój partner koniecznie chciał mięsny akcent, więc do każdego naleśnika dla niego dołożyłam duży plasterek wędzonej szynki. Szynkę można też wkroić do farszu. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj do niego odrobinę śmietany. Dla osób, które lubią mieć mięso w posiłku, podaję jeszcze jedną inspirację: naleśniki z zakwasem na żurek można podać w towarzystwie pieczonej lub smażonej białej kiełbasy.
Gotowe naleśniki z farszem jeszcze podsmażyłam na maśle i oliwie. Chciałam uzyskać złotą, chrupiącą skórkę, ale też dzięki temu zabiegowi żółty ser w farszu się rozpuścił, dając niesamowity efekt. Myślę, że naleśniki z zakwasem na żurek będą także doskonale smakowały panierowane i usmażone jak tradycyjne krokiety. Zresztą można do nich dodać także inne wytrawne farsze: np. mięsny, pieczarkowy albo szpinakowy.
Przepis: Naleśniki z zakwasem na żurek
Z podanych proporcji wychodzi 6 naleśników z dużą ilością farszu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
na ciasto:
- 200 ml zakwasu na żurek
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 1 łyżka oliwy
na farsz:
- 250 g tłustego twarogu
- 4 gotowane ziemniaki
- 100 g tartego żółtego sera
- 1-2 łyżki chrzanu
- sól, pieprz
do smażenia:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta naleśnikowegoZmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.
- Robienie farszuW tym czasie uszykuj farsz. Rozgnieć wszystkie składniki widelcem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i ewentualnie wysmaruj niewielką ilością oleju. Smaż naleśniki z obu stron na złoto. Gotowe smaruj farszem i zawijaj. Takie naleśniki (z farszem) połóż jeszcze raz na patelnię, smaż na oleju i w trakcie smażenia dodaj na patelnię łyżkę masła. Zrumień naleśniki z obu stron.
Czytaj też:
W poniedziałek zawsze robię krokiety z mięsem po rosole. Uwielbiam ten obiadCzytaj też:
Naleśniki z soczewicy zrobisz bez jajek i bez grama mąki. Są idealne w wersji wytrawnej