To najlepszy czas, by rozmrozić lodówkę. Dzięki temu rachunki za energię zaczną spadać
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To najlepszy czas, by rozmrozić lodówkę. Dzięki temu rachunki za energię zaczną spadać

Dodano: 
Zamrażarka lodówki
Zamrażarka lodówki Źródło:Shutterstock / Oleksandr Masnyi
Widzisz oszronienia i lód w zamrażarce? Nie zwlekaj z rozmrożeniem lodówki, bo dużo na tym tracisz. A teraz właśnie jest najlepsza pora, na zrobienie tych porządków.

Lodówka to bardzo pomocny sprzęt domowy. Pozwala nam bowiem zrobić zapasy, co uwalnia nas od ciągłego chodzenia na zakupy. By jednak lodówka, jak i zawarta w niej zamrażarka, dobrze nam służyły, trzeba dbać o ich czystość i higienę. Porządek w chłodziarce warto robić raz na miesiąc, a w zamrażarce dwa razy do roku. Oczywiście w razie potrzeby czyszczenie tego sprzętu trzeba przeprowadzać częściej.

W rozmrażaniu zamrażarki chodzi nie tylko o jej higienę, ale też o zaoszczędzoną energię. Lód pokrywający półki zamrażarki stanowi bowiem warstwę izolacyjną, utrudniającą przepływ chłodu. Z tego powodu lodówka zużywa więcej energii, by utrzymać odpowiednio niską temperaturę w zamrażarce. A przeciążanie lodówki pracą może też skrócić czas jej działania.

Kiedy najlepiej rozmrażać lodówkę?

Jeśli chodzi o zamrażarkę, to teraz jest najlepsza pora na jej rozmrożenie. Dlaczego? Temperatury na zewnątrz są jeszcze na tyle niskie, że można wynieść zamrożone produkty z zamrażarki na balkon. Dzięki temu nie rozmarzną tak szybko, jak w temperaturze pokojowej. A ma to duże znaczenie dla bezpieczeństwa żywności, a zarazem i naszego.

Jest jeszcze inny, doskonały powód, by w najbliższych dniach rozmrozić zamrażarkę. Zostały już niecałe 2 tygodnie do świąt. Jest więc doskonała okazja do przejrzenia zapasów i ewentualnie do zwolnienia miejsca w zamrażarce. Jeśli rozmrozicie zamrażarkę teraz, następne czyszczenie czeka was mniej więcej w październiku. Wtedy znów temperatury już nieco spadną, więc żywność z zamrażarki nie rozmrozi się zbyt szybko.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby zużycie wszystkich produktów znajdujących się w zamrażarce, przed przystąpieniem do rozmrażania. Jeśli nie macie takiej opcji, dzień wcześniej możecie obniżyć temperaturę w zamrażarce. Żywność będzie mocniej zmrożona i będzie potrzebowała więcej czasu na rozmrożenie.

Rozmrażanie zamrażarki krok po kroku

Rozmrożenie zamrażarki nie jest niczym trudnym. By jednak usprawnić sobie pracę, warto krok po kroku wykonać poniższe czynności.

  • Najpierw należy odłączyć lodówkę od prądu i wyjąć z niej zamrożone produkty. Po ich zabezpieczeniu można przystąpić do dalszych czynności.
  • Należy zabezpieczyć podłogę znajdującą się pod lodówką, tak by spływająca woda nie uszkodziła paneli czy parkietu. Można ją więc wyłożyć np. ręcznikami.
  • Po wyjęciu szuflad czekamy, aż rozpuści się lód znajdujący się we wnętrzu zamrażarki. Proces ten można przyspieszyć, np. podgrzewając lód suszarką do włosów lub wstawiając do zamrażarki garnki z gorącą wodą. Trzeba je ustawiać np. na desce kuchennej, tak by nie uszkodzić przewodów chłodzących. Nie należy usuwać lodu w sposób mechaniczny, np. ostrymi narzędziami, bo łatwo uszkodzić ścianki lodówki, jak i instalację chłodzącą. Wodę ściekającą na dno lodówki należy usuwać ręcznikami, tak by w jak najmniejszym stopniu ściekała na podłogę.
  • Po usunięciu lodu z zamrażarki jej wnętrze należy dokładnie umyć wodą z płynem do naczyń. Potem można ją przetrzeć wodą z octem i wytrzeć do sucha.
  • Umyte i wytarte szuflady zamrażarki można już napełnić wcześniej wyjętymi produktami. Należy włożyć je ponownie do zamrażarki i włączyć do prądu.

Jak zabezpieczyć zamrożą żywność przed rozmrożeniem?

Rozmrażanie zamrażarki należy rozpocząć od jej opróżnienia. W tym celu zamrożoną żywność trzeba wyjąć i ułożyć w dużych miskach lub skrzynkach. Wcześniej dobrze jest je wyłożyć warstwami kartonu, papieru czy ręczników. W ten sposób powstanie warstwa izolacyjna, chroniąca przed rozmrażaniem. Wierzch również należy przykryć, np. ręcznikami. Tak przygotowane produkty można wynieść w zimny dzień na balkon i ustawić w ten sposób, by nie padały na nie promienie słoneczne. Dzięki temu zamrożona żywność nie zacznie się rozmrażać, a ty będziesz mieć więcej czasu na rozmrożenie i wyczyszczenie zamrażarki.

Czytaj też:
Jak usunąć brzydki zapach z lodówki? Sposoby są banalnie proste
Czytaj też:
Za nic nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Eksplozje i zniszczenia gwarantowane

Źródło: smaki.pl