Wiele osób sięga po kawę zdecydowanie częściej niż raz dziennie. Głównie po to, by dodać sobie energii i odegnać zmęczenie. Jednak niektórzy nie mogą się też obyć bez jej smaku i aromatu. Jeśli więc marzysz o kawie, która nie tylko będzie smaczna, ale też korzystna dla zdrowia, dodaj do niej trochę ciemnego kakao. Naprawdę warto to zrobić.
Plusy i minusy wynikające z picia kawy
Najważniejszym składnikiem kawy jest kofeina. To właśnie ona sprawia, że po wypiciu małej czarnej podnosi nam się nieco ciśnienie krwi i czujemy przypływ energii. Nasz mózg zaczyna sprawniej pracować, mamy większą zdolność koncentracji i zapamiętywania. Poprawia nam się też nastrój. Kawa zawiera również liczne przeciwutleniacze, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca i nowotworów.
Jednak kawa wypijana w nadmiarze źle wpływa na nasz organizm. Możemy mieć zbyt mocno podniesione ciśnienie krwi i czuć kołatanie serca. To z kolei niesie za sobą rozdrażnienie i niepokój. Kawa działa również moczopędnie, co powoduje wypłukiwanie z naszego organizmu cennych składników.
Co dobrego zawiera kakao?
Prawdziwe, ciemne kakao stanowi źródło cennych składników odżywczych. Zawiera np. magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, a także zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze. Składniki te zwalczają stres i poprawiają nastrój, korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i mięśni. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i działają przeciwzapalnie. Chronią także przed nowotworami, chorobami serca i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Co daje połączenie kawy z kakao?
Połączenie kawy z kakao nie tylko doskonale smakuje i apetycznie wygląda. Przynosi też duże zyski dla naszego zdrowia. Można powiedzieć, że kakao neutralizuje negatywny wpływ kawy na nasz organizm. Uzupełnia na przykład wypłukiwany przez kawę magnez, co z kolei przeciwdziała uczuciu rozdrażnienia, stresu i niepokoju wywołanemu przez nadmiar kofeiny.
Jednocześnie kakao wzmacnia działanie kawy w wielu zakresach. Tak samo, jak kawa poprawia bowiem nastrój i dodaje energii. Zwiększa też funkcje poznawcze mózgu i poprawia przepływ krwi. Co więcej, oba składniki regulują poziom cukru we krwi i działają antyoksydacyjnie.
Zachowaj umiar w piciu kawy
Choć picie kawy daje nam sporo korzyści, to jednak nie należy z nią przesadzać. Dziennie nie powinniśmy wypijać więcej niż 4 filiżanki, co oczywiście jest ilością orientacyjną. Każdy ma bowiem nieco inną tolerancję na kofeinę.
Pijąc kawę ograniczajmy, a najlepiej rezygnujmy z dodatku do niej tak kalorycznych składników, jak mleko i cukier. W ich miejsce warto dodać kakao, które niesie ze sobą sporą dawkę zdrowia, a przy okazji potrafi poprawić smak brązowego napoju. By przygotować ten aromatyczny, niemal deserowy napój, wystarczy wsypać na dno filiżanki trochę kakao i zalać je naparem kawy.
Czytaj też:
Te napoje działają podobnie jak kawa, lecz są od niej zdrowsze. Gwarantują moc energiiCzytaj też:
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Istnieją co najmniej 4 powody