Masło to najpopularniejszy produkt, którym smarujemy pieczywo. Choć nie jest najzdrowsze, to bez niego kanapki są suche i niezbyt smaczne. Ten tłuszcz zwierzęcy ma jednak to do siebie, że twardnieje w niskiej temperaturze. Gdy więc zapomnisz wyjąć go z lodówki odpowiednio wcześnie, możesz mieć problem z posmarowaniem chleba. Znamy jednak prosty trik, który szybko poradzi sobie z tym kłopotem.
Jak przechowywać masło?
Masło to wrażliwy produkt, dlatego trzeba go odpowiednio przechowywać. Tłuszcz ten lubi temperatury chłodnicze, nie sprzyja mu ciepło, światło i dostęp powietrza. Pod wpływem tych czynników szybko się psuje, co można poznać po gorzkawym, zjełczałym smaku. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek odnośnie przechowywania masła:
- Masło najczęściej przechowujemy w lodówce. Niska temperatura sprawia, że zachowuje świeżość nawet do 30 dni. W tym czasie masło powinno być trzymane w oryginalnym opakowaniu lub w szczelnie zamkniętym pudełku. To ważne, ponieważ tłuszcz łatwo pochłania obce zapachy.
- Masło można też mrozić. To przedłuży jego świeżość nawet do 9 miesięcy, gdy jest solone i do 3 miesięcy, gdy nie ma dodatku soli. Po rozmrożeniu takie masło warto trzymać w lodówce i jak najszybciej zużyć.
- Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką miękkie i smarowne masło, trzymaj je w maselnicy. Najlepiej jeśli jest ona ceramiczna, nieprzezroczysta. To uchroni masło przed dostępem światła i powietrza, a czynniki te znacznie przyspieszają psucie się tego produktu. Masło w maselnicy w temperaturze pokojowej można trzymać do kilku dni. Jednak radzimy, by nie umieszczać w naczyniu całej kostki masła, a jedynie tyle, ile jesteśmy w stanie spożyć w ciągu dnia. Wieczorem w maselnicy możemy umieścić następną porcję masła. W ten sposób produkt zachowa ono odpowiedni smak, zapach i walory odżywcze.
Jak szybko zmiękczyć masło? Jeden sposób jest najlepszy
Sposobów na szybkie zmiękczenie masła jest kilka. Oto i one:
- Masło warto pokroić w cieniutkie plasterki i pozostawić w temperaturze pokojowej (plasterki można ułożyć bezpośrednio na pieczywo, które chcemy zjeść). Wówczas o wiele szybciej zrobi się miękkie, niż trzymane w kostce. Niektórzy też ścierają masło na dużych oczkach, choć mają wtedy nieco więcej do zmywania.
- Porcję masła, którą potrzebujemy szybko zmiękczyć, można położyć na talerzyku i wstawić na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej. Tu istnieje jednak ryzyko, że masło może się upłynnić, a wtedy ciężko będzie nim posmarować pieczywo.
- Jednak bezkonkurencyjnym sposobem na szybkie zmiękczenie masła, jest zastosowanie ciepłej miseczki. Kawałek masła kładziemy na talerzyku i nakrywamy ciepłą, ceramiczną miseczką. Miseczkę najszybciej nagrzejemy, wlewając do niej gorącą wodę. Po wylaniu płynu, miseczka jeszcze przez dłuższy czas będzie ciepła. To ogrzeje masło, jednak go nie rozpuści. Taki zabieg potrwa kilka minut i możemy go wykonać w międzyczasie, szykując się np. do pracy.
Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkamiCzytaj też:
Ewa Wachowicz sama robi masło klarowane. Nie ma przy nim wiele pracy