Ewa Wachowicz sama robi masło klarowane. Nie ma przy nim wiele pracy

Ewa Wachowicz sama robi masło klarowane. Nie ma przy nim wiele pracy

Dodano: 
Masło klarowane
Masło klarowane Źródło:Unsplash
Masło klarowane doskonale nadaje się do smażenia. Jeśli jednak nie chcesz kupować dużego opakowania produktu, możesz je przygotować samodzielnie. Tak właśnie robi znawczyni kuchni, Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz jest aktywna w mediach społecznościowych. Ostatnio pokazała w sieci, jak własnoręcznie robi masło klarowane. W Polsce nie jest ono jeszcze zbyt popularne, lecz powszechnie stosuje się je w kuchni indyjskiej, azjatyckiej i bliskowschodniej. W naszych sklepach bez trudu można kupić ten produkt. Jeśli jednak nie chcesz od razu nabywać dużego pojemnika masła klarowanego, możesz je przygotować samodzielnie. Pomogą ci w tym wskazówki Ewy Wachowicz.

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane, znane też jako ghee, otrzymuje się w procesie klarowania tradycyjnego masła. Klarowanie polega na stopieniu masła, odparowaniu z niego wody i oddzieleniu mlecznych białek. W wyniku tego procesu otrzymuje się niemal czysty, stabilny tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia w wyższych temperaturach.

Receptura Ewy Wachowicz na masło klarowane

Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie podkreśla, by krowie masło topić na maleńkim ogniu. To bardzo ważne, aby na tym etapie nie dopuścić do jego przegrzania, bo tłuszcz może stracić swoje cenne właściwości. Ewa Wachowicz klaruje od razu 5 kostek masła, jednak ty możesz zacząć od 1-2 sztuk.

Przepis: Masło klarowane Ewy Wachowicz

Masło klarowane otrzymywane domowym sposobem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg masła

Sposób przygotowania

  1. Topienie i klarowanie masłaKostki masła umieść w rondelku. Podgrzewaj je na niedużym ogniu, aż się stopią. Gotuj ok. 1,5 godziny na małym ogniu, zbierając pojawiającą się pianę. W tym czasie z masła odparuje też woda.
  2. Studzenie i przechowywanie masłaSklarowane masło odstaw do ostygnięcia. Przelej je do czystego słoika, zakręć. Gdy masło będzie całkowicie zimne, wstaw je do lodówki. Możesz je przechowywać nawet rok.

Jakie są zalety masła klarowanego?

  • Masło klarowane ma głębszy smak i intensywniejszy aromat niż zwykłe masło. Usmażone na nim potrawy stają się więc bardzo smaczne.
  • Sklarowane masło to niemal czysty tłuszcz, bez dodatku wody i białek. Dzięki temu jest ono bardziej stabilne niż tradycyjne masło i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
  • Ponieważ masło klarowane niemal nie zawiera laktozy, jest ono dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją tego składnika.

Do czego używać masło klarowane?

  • Na maśle klarowanym można smażyć większość produktów, np. mięso, warzywa, potrawy w woku.
  • Produkt ten może być też stosowany do ciast i rozmaitych wypieków. Sprawi, że będą bardziej aromatyczne i wilgotne.
  • Na bazie masła klarowanego można przyrządzać sosy i aromatyczne masła. Podniosą one smak wielu potraw.
  • Masłem klarowanym można smarować pieczywo. Jest on zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła i margaryny.

Czytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@ewawachowicz