Pomysł na proste jajka faszerowane. Nie musisz używać szprycki, a wyglądają efektownie

Pomysł na proste jajka faszerowane. Nie musisz używać szprycki, a wyglądają efektownie

Dodano: 
Jajka faszerowane z szynką
Jajka faszerowane z szynką Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
W te święta na stołach królują jajka. Pojawiają się pod różnymi postaciami, ale najbardziej charakterystyczne i efektowne są jajka faszerowane. Ja robię je w najprostszy możliwy sposób, a wyglądają, jak z obrazka.

Jajka to obowiązkowy produkt na wielkanocnym stole. To dlatego, że symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie. Przy okazji są bardzo smaczne i pożywne, więc z chęcią przyrządzamy je na wiele sposobów. Najbardziej efektownie zawsze wyglądają jajka faszerowane, które zwykle wieńczy ozdobnie wyciśnięta pasta. Ja ten efekt osiągam w łatwiejszy sposób.

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo?

Prawidłowo ugotowane jajka na twardo to połowa sukcesu w tej potrawie. By jajka dały się ładnie oskubać, najlepiej sięgać po kilkudniowe sztuki. Należy je umyć, włożyć do zimnej wody i podgrzewać na średnim ogniu, aż do zagotowania. W tym momencie trzeba zmniejszyć ogień i gotować jajka 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Gotowania nie należy przeciągać, bo wtedy wokół żółtek może się pojawić nieapetyczna, sina obwódka. Ugotowane jajka należy wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.

Jak zrobić jajka faszerowane z sałatką i szynką?

Do przygotowania tych jajek faszerowanych nie używam szprycki, a i tak wyglądają elegancko. To dlatego, że napełniam je prostą sałatką, a potem dekoruję różyczkami z szynki i listkami z pora. Ten apetyczny, mięsny dodatek zawsze przyciąga wzrok gości i sprawia, że chętnie częstują się moją przekąską.

Przepis: Jajka faszerowane z różyczką

Jajka nadziewane prostą sałatką, dekorowane różyczkami z szynki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 plasterek szynki
  • kawałek zielonego liścia pora
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Każde przekrój wzdłuż na połowę. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.
  2. Przygotowanie sałatkiZ jajek ostrożnie wyjmij żółtka, przełóż je do miski, rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Połącz z kukurydzą i groszkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Napełnianie jajekPołówki ugotowanych białek ustaw na półmisku. Każdą napełnij przygotowaną sałatką. Wierzch każdego jajka udekoruj różyczką zwiniętą z wąskiego paska szynki i listkami wykrojonymi z liścia pora.

Jak podać jajka faszerowane?

Jajka faszerowane najlepiej jest podawać na specjalnych półmiskach z zagłębieniami. Dzięki nim jajka się nie przewracają. Podobny efekt można osiągnąć na zwykłym półmisku lub talerzu, które wyłożymy listkami sałaty lub posypiemy kiełkami.

Czytaj też:
Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza