Jajka to obowiązkowy produkt na wielkanocnym stole. To dlatego, że symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie. Przy okazji są bardzo smaczne i pożywne, więc z chęcią przyrządzamy je na wiele sposobów. Najbardziej efektownie zawsze wyglądają jajka faszerowane, które zwykle wieńczy ozdobnie wyciśnięta pasta. Ja ten efekt osiągam w łatwiejszy sposób.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo?
Prawidłowo ugotowane jajka na twardo to połowa sukcesu w tej potrawie. By jajka dały się ładnie oskubać, najlepiej sięgać po kilkudniowe sztuki. Należy je umyć, włożyć do zimnej wody i podgrzewać na średnim ogniu, aż do zagotowania. W tym momencie trzeba zmniejszyć ogień i gotować jajka 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Gotowania nie należy przeciągać, bo wtedy wokół żółtek może się pojawić nieapetyczna, sina obwódka. Ugotowane jajka należy wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.
Jak zrobić jajka faszerowane z sałatką i szynką?
Do przygotowania tych jajek faszerowanych nie używam szprycki, a i tak wyglądają elegancko. To dlatego, że napełniam je prostą sałatką, a potem dekoruję różyczkami z szynki i listkami z pora. Ten apetyczny, mięsny dodatek zawsze przyciąga wzrok gości i sprawia, że chętnie częstują się moją przekąską.
Przepis: Jajka faszerowane z różyczką
Jajka nadziewane prostą sałatką, dekorowane różyczkami z szynki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 plasterek szynki
- kawałek zielonego liścia pora
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Każde przekrój wzdłuż na połowę. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.
- Przygotowanie sałatkiZ jajek ostrożnie wyjmij żółtka, przełóż je do miski, rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Połącz z kukurydzą i groszkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Napełnianie jajekPołówki ugotowanych białek ustaw na półmisku. Każdą napełnij przygotowaną sałatką. Wierzch każdego jajka udekoruj różyczką zwiniętą z wąskiego paska szynki i listkami wykrojonymi z liścia pora.
Jak podać jajka faszerowane?
Jajka faszerowane najlepiej jest podawać na specjalnych półmiskach z zagłębieniami. Dzięki nim jajka się nie przewracają. Podobny efekt można osiągnąć na zwykłym półmisku lub talerzu, które wyłożymy listkami sałaty lub posypiemy kiełkami.
Czytaj też:
Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prostyCzytaj też:
Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza