Polski olej wśród trzech najlepszych na świecie. Warto sięgać po niego codziennie

Polski olej wśród trzech najlepszych na świecie. Warto sięgać po niego codziennie

Dodano: 
Olej roślinny
Olej roślinny Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Serwis kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych olejów i tłuszczów świata. Tradycyjny olej z Polski znalazł się na podium obok najlepszych oliw z oliwek.

Serwis Taste Atlas regularnie publikuje kulinarne rankingi dotyczące potraw i produktów z całego świata. Nierzadko wśród najlepszych pojawiają się dania i produkty polskie i tak jest tym razem. W rankingu najlepszych oliw, olejów i tłuszczów zwierzęcych na drugim miejscu podium znalazł się wielkopolski olej lniany.

Najlepsze oliwy i oleje świata

Wielkopolski olej lniany znalazł się w iście doborowym towarzystwie wśród najlepszych oliw greckich. Za numer jeden internauci uznali grecką oliwę z regionu Fikiki, a na trzecim miejscu oliwa Kalamata. Warto dodać, że tuż za podium, na czwartym miejscu uplasował się zdrowy przysmak z Austrii, czyli olej tłoczony z pestek dyni. Piąte miejsce przypadło kolejnej oliwie z Grecji.

Warto dodać, że rankingi zmieniają się, ponieważ uaktualniane są bieżąco na podstawie głosów użytkowników serwisu Taste Atlas.

Co to jest wielkopolski olej lniany?

Olej lniany wielkopolski tak został opisany na stronach Taste Atlas: „Wielkopolski olej lniany jest produkowany w historycznym regionie Wielkopolski i wytwarzany zgodnie z tradycyjnymi metodami i recepturami. W połowie XX wieku olej lniany został prawie całkowicie zapomniany i stopniowo zastępowany olejem rzepakowym i słonecznikowym, ale obecnie wielkopolski olej lniany ponownie zyskuje uznanie i popularność ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne”.

To produkt, który jest wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „W przeszłości na terenie Wielkopolski olej lniany spożywano szczególnie w dni postne w formie omasty. Spożywano go w stanie surowym do tłuczonych ziemniaków i żuru oraz smażonym. W Poznańskiem w okresie Wielkiego Postu jeszcze kilkadziesiąt lat temu spożywano twaróg z surowym olejem rzepakowym i lnianym z cebulą. Na obiad podawano zaś surowy olej do zup i innych potraw” – czytamy na stronach resortu.

Dziś olej lniany jest chętnie wykorzystywany w codziennej kuchni, ponieważ jest jednym z najzdrowszych. Warto dodawać go np. do sałatek, ziemniaków, skropić nim kremowe zupy, dodać do past kanapkowych czy maczać w nim chleb.

Czytaj też:
Polski specjał na liście najgorszych potraw świata. Na pierwszym miejscu pierogi z krwią renifera
Czytaj też:
Polskie jabłka wśród najlepszych na świecie. Chodzi o dwie konkretne odmiany

Źródło: smaki.pl, Taste Atlas, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi