Skórek z pomarańczy już nie wyrzucam. Z tych obierek robię dodatek, który odmienia świąteczne ciasta

Skórek z pomarańczy już nie wyrzucam. Z tych obierek robię dodatek, który odmienia świąteczne ciasta

Dodano: 
Skórka pomarańczowa kandyzowana w garnku
Skórka pomarańczowa kandyzowana w garnku Źródło: Shutterstock / Marina Onokhina
Już nie kupuję kandyzowanej skórki pomarańczowej. Robię ją z obierek, które zbieram przy okazji jedzenia owoców. Nic się nie marnuje, a moje makowce i keksy smakują jeszcze lepiej.

Bardzo lubię pomarańcze i ich skórkę, zwłaszcza kandyzowaną. Mam dobry patent na to, by przygotować ją w większej ilości do odświętnych ciast i deserów. Zapraszam po przepis na najlepszy słodki dodatek.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Do zrobienia tego przetworu potrzeba trzysta gramów skórki pomarańczowej, co odpowiada co najmniej dwudziestu owocom. Ponieważ obieram najwyżej kilka naraz, skórki gromadzę w zamrażarce i przerabiam, gdy uzbiera się odpowiednia ilość. Można też trzymać je do tygodnia w lodówce. Warto włożyć je do woreczka strunowego i usuwać z niego powietrze przy zamykaniu, by nie traciły aromatu.

Kandyzowany dodatek przygotowuję starą metodą bez usuwania białej części. By pozbyć się gorzkich związków, przez 1-3 dni moczę je w dużym słoiku, codziennie zmieniając wodę. Następnie osączam i gotuję do miękkości w świeżej wodzie, po czym mogę przejść do smażenia w cukrze.

Tym samym sposobem można kandyzować samą aromatyczną, kolorową część skórki od razu po zdjęciu z owoców. W przepisie można użyć obu rodzajów.

Przepis: Kandyzowana skórka pomarańczowa

Słodki i aromatyczny dodatek do ciast i deserów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g skórek pomarańczy
  • 300 g cukru
  • 450 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZagotuj wodę z cukrem i mieszaj, aż się rozpuści. Potnij skórki w paski albo kostki.
  2. Smażenie skórek w syropieWłóż skórkę do wrzącego syropu i gotuj bez przykrycia, aż kawałki staną się szkliste, a syrop zgęstnieje. Powinno to zająć około 40 minut, przy czym dla skórek gotowanych może trwać krócej, a dla świeżych – nawet godzinę. Następnie przełóż je do wyparzonych słoiczków i zalej syropem.

Kandyzowana skórka pomarańczowa – wskazówki

Aby uzyskać równe kawałki skórki, nie obieram jej palcami ani nożem, tylko za pomocą specjalnego obieraka. Plastikowy przyrząd za kilka złotych ma podłużny kształt i z jednej strony zwęża się w łopatkę do podważana skórek. Drugi koniec jest wyposażony w rodzaj haczyka, którym jednym ruchem rozpruwam je wzdłuż owoców. Zabiera to dosłownie kilka chwil i jest nieocenionym ułatwieniem w kuchni.

Kawałki z białą warstwą można też przygotować do kandyzowania w inny sposób. Trzeba pięciokrotnie zagotować je w wodzie, za każdym razem odlewając ją i dodając świeżą porcję.

Podczas smażenia w syropie skórki powinny swobodnie w nim pływać, a gdy woda odparuje i syrop zacznie krystalizować, trzeba ją uzupełnić. Syrop można na końcu zagęścić, podgrzewając go dłużej po wyjęciu skórek.

Do przygotowania tego dodatku najlepiej użyć owoców bio, które nie są pryskane konserwantami. Substancje te przenikają częściowo do miąższu, bardzo trudno też zmyć je z powierzchni. U niektórych osób mogą powodować nudności czy swędzenie w ustach. Ja wybieram ekologiczne cytrusy, bo po innych mam zawroty głowy.

Skórka pomarańczowa w cukrze inaczej

Łatwiejszą metodą jest zasypanie jej cukrem. Po odcięciu białej warstwy skórki tnie się w cienkie paseczki i przesypuje je kryształem, ubijając łyżeczką. Warstwa cukru powinna być przy tym dwa razy cieńsza niż warstwa skórek i należy zawsze sypać go na wierzch. W ten sam sposób skórki można sukcesywnie dokładać do naczynia. Taki przetwór ma długą trwałość i można używać go bezpośrednio ze słoika.

Czytaj też:
Ten keks to moje ulubione świąteczne ciasto. Piekę go kilka dni wcześniej, długo pozostaje świeży
Czytaj też:
Ten tradycyjny makowiec zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci to nasz rodzinny skarb