Te słodkie kulki robię rano i zabieram do pracy. Jeden składnik dodaje energii i świetnie wspiera serce

Te słodkie kulki robię rano i zabieram do pracy. Jeden składnik dodaje energii i świetnie wspiera serce

Dodano: 
Kilki z daktyli
Kilki z daktyli Źródło: Shutterstock / homydesign
Słodkie, sycące i gotowe w 10 minut. To mój sposób na zdrową energię bez grama dodanego cukru. Ten sposób na daktyle to prawdziwa zdrowotna bomba.

Długo szukałem sposobu na zdrową słodycz, która da mi energię, ale bez wyrzutów sumienia. Zobaczyłem podobny przepis w internecie i byłem sceptyczny. Zaskoczyła mnie prostota i to, jak te kulki są sycące. Teraz to mój poranny rytuał, który zastępuje mi niezdrowe przekąski.

Jak zrobić kulki z daktyli z czekoladą?

Cała sztuka polega na wykorzystaniu naturalnej słodyczy i kleistości daktyli. To one są bazą i spoiwem dla całej masy. Tym razem dodaję do nich kawałki gorzkiej czekolady, której goryczka genialnie przełamuje słodycz, a płatki owsiane na zewnątrz dodają przyjemnej tekstury i sprawiają, że kulki są jeszcze bardziej sycące.

Kluczowe jest, by daktyle były miękkie. Jeśli masz suszone i twarde, zalej je na 15 minut gorącą wodą, a potem dobrze odcedź. Dzięki temu łatwiej się zmiksują. Dobrym patentem jest formowanie kulek wilgotnymi dłońmi. Dzięki temu lepka masa nie będzie przyklejać się do rąk, a kulki będą idealnie gładkie.

Na co dobry wpływ mają daktyle?

Daktyle to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niezwykle bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit, daje uczucie sytości i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. To także jedno z najlepszych naturalnych źródeł potasu, kluczowego dla regulacji ciśnienia tętniczego i prawidłowej pracy serca. Zawarte w nich antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, a magnez wspiera układ nerwowy. To naturalna słodycz, która dba o nasze zdrowie.

Przepis: Energetyczne kulki daktylowe z czekoladą

Kulki bez dodatku cukru, z gorzką czekoladą, idealne na zdrową przekąskę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
79 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 50 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
  • gorąca woda do namoczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDaktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Czekoladę posiekaj na bardzo drobne kawałki. Płatki owsiane wysyp na suchy talerz. Krok 2: Krok 3:
  2. MiksowanieDokładnie odcedź daktyle. Przełóż je do blendera i zmiksuj na gładką, lepką masę. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj masę łyżką lub zmiksuj pulsacyjnie tylko do połączenia składników.
  3. Formowanie i obtaczanieZwilżonymi dłońmi formuj z masy małe kulki. Każdą kulką dotknij płatków owsianych. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, żeby stężały.

Jak urozmaicić takie kulki?

Baza z daktyli i czekolady to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Wystarczy zmienić dodatek w środku lub posypkę na zewnątrz.

  • Wiórki kokosowe – to najbardziej klasyczne i najprostsze wykończenie. Obtoczenie kulek w wiórkach kokosowych zamiast w płatkach owsianych dodaje egzotycznego smaku, przyjemnej tekstury i sprawia, że kulki nie sklejają się ze sobą.
  • Posiekane orzechy – dodaj do masy garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub nerkowców (zamiast czekolady lub razem z nią). Wzbogacą kulki o zdrowe tłuszcze, białko i fantastyczną, chrupiącą teksturę.
  • Gorzkie kakao – obtoczenie kulek w kakao zamiast w płatkach to strzał w dziesiątkę dla miłośników jeszcze bardziej intensywnego smaku. Jego goryczka idealnie przełamuje słodycz daktyli, tworząc smak przypominający zdrowe, czekoladowe trufle.
  • Przyprawy korzenne – szczypta cynamonu, kardamonu lub imbiru dodana do masy całkowicie odmieni charakter kulek. Nadadzą im ciepłego, rozgrzewającego aromatu, który idealnie pasuje na chłodniejsze dni.

Czytaj też:
W domu robię popcorn lepszy niż ten w kinie. Jedna miska nigdy nie wystarcza
Czytaj też:
Mój mąż zrobił mi przekąskę do pracy. To lepsze od bułeczek i pierogów, a jakie proste