Zaskakująca właściwość kawy. To ważna informacja dla osób na diecie

Zaskakująca właściwość kawy. To ważna informacja dla osób na diecie

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło:Pixabay
Czy można pić kawę na diecie odchudzającej? Eksperci są zgodni: tak. Badania wykazały, że kawa przyspiesza spalanie tłuszczu.

Czy kawę można pić, będąc na diecie? Okazuje się, że jest to wręcz wskazane, pod warunkiem, że mówimy o kawie czarnej, bez żadnych dodatków typu śmietanka czy cukier. Picie kawy wspomaga bowiem utratę wagi i spalanie tkanki tłuszczowej.

Kawa na diecie to dobry pomysł

Czarna kawa jest niskokaloryczna i niemal pozbawiona lipidów kawa – to jedynie 1-2 kalorie w 100 ml czarnej kawy bez dodatków. Taka kawa może być elementem diety odchudzającej, zwłaszcza że napój pomaga w walce z tkanką tłuszczową. W badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii na grupie młodych, aktywnych fizycznie mężczyzn wykazano, że przyjmowanie 3 mg kofeiny na 1 kg ciała na 30 min przed treningiem maksymalnie zwiększa poziom beta-oksydacji kwasów tłuszczowych. Tłumacząc najprościej: kawa wypita pół godziny przed wysiłkiem fizycznym przyśpiesza spalanie tłuszczu, co czyni ćwiczenia bardziej efektywnymi.

To nie wszystko, bo wśród właściwości zdrowotnych kawy, warto też wymienić inne korzyści. Badania pokazują, że pijąc kawę regularnie, zmniejszamy ryzyko cukrzycy typu 2. Wystarczą 3 filiżanki kawy dziennie, by zredukować ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą. Kawa także wspiera zdrowie serca i poprawia nastrój.

Ile kawy na diecie można wypić?

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie redukcyjnej, czy po prostu zależy ci na zdrowiu i zbilansowanej, codziennej diecie, zasada jest prosta: mówimy o umiarkowanej ilości kawy. Co to oznacza w praktyce? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określa umiarkowaną ilość kawy jako 3 do 5 filiżanek dziennie. To ilość bezpieczna dla organizmu i przynosząca korzyści zdrowotne.

Kawa jako superżywność

Specjaliści zajmujący się żywieniem od dawna stawiają kawę na półce z superżywnością, obok orzechów, jagód czy kiszonek. – Kawa zawiera wielokrotnie większe stężenie wielu składników prozdrowotnych, zwłaszcza tzw. polifenoli, w porównaniu do innych produktów żywnościowych. Jej pozytywny wpływ na zdrowie został udowodniony ponad wszelką wątpliwość wyjaśnia prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza. – Można nawet powiedzieć, że jest on olbrzymi, ponieważ regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy typu 2, demencji, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów. Opóźnia też utratę funkcji poznawczych – wylicza ekspert.

Czytaj też:
Domowe mleko bananowe zrobisz w kilka minut. Dzieci będą zachwycone
Czytaj też:
Kroję warzywa i mieszam z jogurtem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Źródło: mat. programu „Kawa i zdrowie", smaki.pl