Kroję warzywa i mieszam z jogurtem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Kroję warzywa i mieszam z jogurtem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie

Dodano: 
Jogurt z warzywami i ziołami
Jogurt z warzywami i ziołami Źródło:Shutterstock / FotosDo
Jogurt z ziołami i warzywami to pomysł na wytrawne śniadanie, które zrobisz w 10 minut. To proste i lekkie danie, które możesz także zabrać ze sobą do pracy.

Jogurt w wersji wytrawnej? Dlaczego nie! To śniadanie inspirowane prostymi chłodnikami: jogurt naturalny z ziołami i chrupiącymi, świeżymi warzywami.

Jak zrobić jogurt z ziołami i warzywami?

Nie ma w przygotowaniu tego dania nic trudnego. W moim przepisie jogurt z ziołami i warzywami to gęsty jogurt naturalny z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, koperku, natki pietruszki oraz szczypiorku. Ja szykuję sobie zawsze wersję wegetariańską, ale możesz do jogurtu dodać także pokrojoną w kostki szynkę oraz żółty ser.

Przepis: Jogurt z warzywami i ziołami

Pomysł na wytrawne śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 szczypiorek
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 gruby plaster żółtego sera
  • 1 plaster szynki

Sposób przygotowania

  1. Zrób jogurtOgórki i rzodkiewkę pokrój na kawałki, zioła posiekaj. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Dodaj szynkę i serOpcjonalnie możesz dodać do jogurtu pokrojone w kostkę szynkę oraz żółty ser.

Do takiego jogurtu pasują także inne dodatki. Możesz tu inspirować się nie tylko chłodnikami, ale też sosami na bazie jogurtu. Możesz dodać do niego miętę oraz czosnek, jeśli szukasz bardziej wyrazistych smaków. Możesz wkroić ugotowane jajko albo gotowane buraczki. Inną opcją jest zrobienie jogurtu z pomidorami, bazylią oraz szczypiorkiem. Można też do jogurtu z pomidorami dodać łyżkę domowego pesto z oliwy i bazylii.

Jogurt w wersji wytrawnej możesz także posypać prażonymi na suchej patelni orzechami (np. włoskimi lub piniowymi), migdałami albo nasionami (np. pestkami dyni albo słonecznika). Pasują tu także ziarna sezamu albo czarnuszka.

Takie śniadanie możesz też zapakować w słoik lub pojemnik i zabrać ze sobą do pracy. Jogurt z ziołami i warzywami można jeść solo, ale możesz też go zajadać w towarzystwie chrupiącej bagietki, dobrego pieczywa pełnoziarnistego, albo przygotować grzanki lub tosty.

Ciekawą opcją jest też dodanie do jogurtu płatków owsianych (na proporcje podane w przepisie dodaj łyżkę płatków). Płatki można zalać jogurtem nieco wcześniej, aby odpowiednio zmiękły – nawet wieczorem, wówczas otrzymasz kremową, nocną owsiankę na jogurcie – rano wystarczy do niej dodać zioła i warzywa.

Czytaj też:
Domowe mleko bananowe zrobisz w kilka minut. Dzieci będą zachwycone
Czytaj też:
Mieszam płatki owsiane z tymi owocami i wstawiam do piekarnika. Ta kolacja jest pyszna i zdrowa