Nacinam polędwiczkę i dodaję farsz. To moje najlepsze i obłędnie soczyste mięso na świąteczny obiad

Nacinam polędwiczkę i dodaję farsz. To moje najlepsze i obłędnie soczyste mięso na świąteczny obiad

Dodano: 
Polędwiczka faszerowana pieczarkami
Polędwiczka faszerowana pieczarkami Źródło: Shutterstock / Valeri Pavljuk
Szukasz pomysłu na wykwintny, ale szybki świąteczny obiad? Ta faszerowana polędwiczka jest chuda, zdrowa i obłędnie soczysta. Przepis od koleżanki z pracy to mój tegoroczny hit, który przygotujesz bez stresu.

Choć lubię eksperymentować w kuchni, w tym roku na Boże Narodzenie postawiłem na sprawdzony klasyk, który łączy elegancję z prostotą wykonania. Sięgam po ten przepis, bo polędwiczka wieprzowa to jedno z najszlachetniejszych i najchudszych mięs – ma mało tłuszczu, za to sporo białka i witamin z grupy B, dzięki czemu jest świetną, zdrowszą alternatywą dla ciężkich pieczeni, nawet przy suto zastawionym stole. Przepis na to danie dostałem od redakcyjnej koleżanki.

Co zrobić, żeby polędwiczka wyszła miękka i soczysta?

Często pojawia się obawa, że chude mięso wyjdzie suche jak wiór. Nie musi tak być, a sekret tkwi w obróbce termicznej. Polędwiczka nie lubi zbyt długiego przebywania w piekarniku, dlatego kluczowe jest jej wcześniejsze obsmażenie na patelni – ten proces „zamyka” pory i zatrzymuje soki wewnątrz. Drugim trikiem, który podpowiedziała mi koleżanka, jest obowiązkowy odpoczynek mięsa po upieczeniu. Nigdy nie krójcie go od razu po upieczeniu, dajcie mu 5 minut w folii, a odwdzięczy się idealną kruchością i soczystością.

Jak przygotować polędwiczkę wieprzową z pieczarkami

Wydaje się, że faszerowanie mięsa to wyższa szkoła jazdy, ale w tym przypadku to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy naciąć mięso wzdłuż, tworząc „kieszonkę”. Pamiętaj też o ważnej zasadzie: farsz musi być dobrze odparowany i wystudzony przed nałożeniem, aby nie wypływał podczas pieczenia.

Przepis: Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

Pieczona polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu

Na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie polędwiczkiPolędwiczkę oczyść z błon, opłucz, osusz. Natnij ją dość głęboko wzdłuż, uważając, by nie przeciąć jej do końca. Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką. Posmaruj mieszanką czosnku, soku z cytryny i oliwy. Odstaw ją na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj pieczarki, przesmaż je, co jakiś czas mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje nadmiar płynu. Dodaj śmietankę i duś jeszcze chwilę, aż płyn zostanie wchłonięty. Farsz dopraw, wystudź.
  3. Nadziewanie i pieczenie polędwiczkiNacięcie w polędwiczce napełnij przygotowanym farszem. Mięso owiń nitką lub zepnij wykałaczkami, by farsz nie wypływał. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zrumień na nich polędwiczkę. Przełóż do ją do naczynia do zapiekania, podlej winem lub bulionem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Serwowanie polędwiczkiUpieczoną polędwiczkę wyjmij z piekarnika. Owiń ją folią aluminiową, pozostaw na 5 minut. Po tym czasie z mięsa usuń nitkę i wykałaczki. Polędwiczkę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Podawaj np. z ziemniakami i surówką.

Z czym podać faszerowaną polędwiczkę na świąteczny obiad

Skoro danie ląduje na świątecznym stole, oprawa musi być odpowiednia. Sos, który wytworzył się podczas pieczenia, jest przepyszny, więc nie marnuj go. Tak przyrządzona polędwiczka smakuje wybornie w towarzystwie aksamitnego purée ziemniaczanego z odrobiną gałki muszkatołowej lub pieczonych ćwiartek ziemniaków. Aby zrównoważyć smak, na talerzu kładę też buraczki zasmażane na ciepło lub lekką sałatkę z roszponki z granatem, która doda świątecznego koloru.

Czytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę
Czytaj też:
To mięso jest najlepsze na pasztet. Za każdym razem wyjdzie aksamitny i soczysty