To mięso jest najlepsze na pasztet. Za każdym razem wyjdzie aksamitny i soczysty

To mięso jest najlepsze na pasztet. Za każdym razem wyjdzie aksamitny i soczysty

Dodano: 
Pasztet ze śliwką
Pasztet ze śliwką Źródło: Shutterstock / CCat82
Wiele osób na Święta piecze domowy pasztet. Czasem jednak są rozczarowani, bo nie wychodzi tak smaczny, jak powinien. Dlaczego? Zazwyczaj jest to wina źle dobranego mięsa. To bardzo ważne, bo nie z każdego mięsa pasztet wyjdzie soczysty.

Na Święta każdy z nas stara się przygotować domowe smakołyki. Wśród nich często jest pasztet, który wiele osób bardzo lubi. Zwłaszcza gdy wychodzi wilgotny i aksamitny. Czasami jednak ten przysmak potrafi nas zawieść: mięso nie tworzy gładkiej masy, jest suche i się rozpada. Oto główna przyczyna tego niepowodzenia.

Jakie mięso jest najlepsze na pasztet?

Idealny pasztet powinien cechować się przyjemną soczystością i kremową konsystencją. Jak uzyskać taki efekt? Nie da się ukryć, że w dużej mierze jest on zasługą tłuszczu, który w pasztecie powinien się pojawić. Najlepszym wyborem jest więc tłuściejsze mięso wieprzowe, np. łopatka, karkówka, boczek. Takiego mięsa w pasztecie powinno być 50-60%. Jako dodatek można wtedy zastosować chudsze rodzaje mięs, np. wołowinę, cielęcinę, drób, królika. Dodadzą pasztetowi delikatności albo bardziej wyrazistego smaku. Do pasztetu można też dodać trochę słoniny lub podgardla, zwłaszcza jeśli użyte gatunki mięs są chude.

Innym pożądanym dodatkiem do pasztetu jest wątróbka. To właśnie ona dodaje potrawie charakterystycznego smaku i aksamitnej konsystencji. Najlepiej sięgnąć po wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza od wieprzowej.

Jaki składnik warto dodać do pasztetu?

Oprócz mięsa w pasztecie ważne są też inne składniki. Warto sięgnąć po namoczoną i odciśniętą bułkę albo kaszę mannę. Te dodatki sprawią, że pasztet będzie miał mniej zwartą strukturę. Jajka spoją masę, masło doda gładkości, a wywar z gotowania mięs zwiększy wilgotność pasztetu. Dobrze jest też dodać np. podsmażoną na maśle, posiekaną cebulę. Podkreśli ona smak i doda masie słodyczy. Masę na pasztet należy także dobrze doprawić. Oprócz tradycyjnej soli i pieprzu warto sięgnąć po pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową czy majeranek.

Najlepsze dodatki do domowego pasztetu

Jeśli chcecie dodać pasztetowi wyjątkowego, świątecznego charakteru możecie do mięsnej masy dorzucić wybrane składniki. Idealnie sprawdzą się suszone śliwki, morele czy żurawina. Można też sięgnąć po ugotowane, suszone grzyby, a także orzechy włoskie. Ciekawego smaku i aromatu tej potrawie doda też odrobina koniaku, porto czy czerwonego, wytrawnego wina.

Czytaj też:
Te ekspresowe paszteciki ratują każde święta. Tylko dwa gotowe składniki
Czytaj też:
To masełko z wątróbki robię w 15 minut. Kremowe jak pasztet z delikatesów, a zwykłą kanapkę zamienia w rarytas

Źródło: smaki.pl