Niby klasyczny, świąteczny schab. Owocowy farsz kładzie jednak na łopatki

Niby klasyczny, świąteczny schab. Owocowy farsz kładzie jednak na łopatki

Dodano: 
Schab faszerowany
Schab faszerowany Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej pieczeni. U mnie też ma wielu zwolenników, dlatego robię ją zawsze. Odkąd jednak zmieniłam recepturę na farsz, nikt nie mówi, że mięso jest suche.

Pieczony schab nie był u mnie nigdy numerem jeden. Tak naprawdę nigdy go nie lubiłam, bo mięso zawsze było suche jak wiór. Kilka lat temu zmieniłam jednak recepturę na farsz i stał się cud. Mięso zrobiło się bardziej soczyste i przyjemnie słodkawe. Warto czasami wprowadzić małą zmianę.

Jak przygotować schab do pieczenia?

Myśląc o schabie do pieczenia, warto kupić odpowiedni kawałek mięsa. Powinien mieć na wierzchu warstwę tłuszczyku, dzięki której mięso zbytnio nie wyschnie w czasie pieczenia. Kawałek też powinien być odpowiednio duży, najlepszy jest o wadze 1-1,5 kg. Jeśli mięso ma grube błony na powierzchni, warto je usunąć.

Teraz kawałek mięsa trzeba naciąć w środku. Do nacięcia najlepszy będzie nóż o długim, spiczaście zakończonym ostrzu. Wbijam go w środek mięsa i nacinam je, nie przecinając do końca. Dzięki temu farsz nie będzie wypływał w czasie pieczenia. Następnie schab należy dobrze doprawić. Doskonale sprawdzi się tu mieszanka czosnku, majeranku, słodkiej i ostrej papryki oraz soli i pieprzu. Po natarciu nimi mięsa trzeba je odstawić na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.

Jak zrobić soczysty, faszerowany schab?

Gdy mam już przyprawione mięso, pozostaje tylko przygotować farsz. Robię go z suszonych owoców, które dobieram w kolorową mieszankę. Oprócz suszonych śliwek i moreli dorzucam też suszoną żurawinę. Owoce namaczam w soku pomarańczowym, który nadaje im wyrazistego smaku. Potem mieszam z miodem i przyprawami, a na końcu ze startym jabłkiem. Surowe, starte jabłko robi tu wielką różnicę. Doskonale łączy suszone owoce i daje farszowi, a także mięsu niepowtarzalnej soczystości i aromatu.

Przepis: Schab pieczony z suszonymi owocami

Pieczony schab na święta i nie tylko

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5-1,7 kg schabu wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • majeranek
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 ml brandy, rumu lub soku pomarańczowego
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • mielony cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 250 ml bulionu lub soku jabłkowego/pomarańczowego do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie schabuSchab opłucz, osusz, długim, spiczastym ostrzem noża zrób przez środek nacięcie wzdłuż. Nie przecinaj mięsa do końca. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i oliwą. Odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie nadzieniaSuszone owoce posiekaj na mniejsze kawałki. Zalej brandy, rumem lub sokiem i odstaw na 15–20 minut, żeby zmiękły. Dodaj miód, cynamon, gałkę i wymieszaj. Na koniec połącz ze startym jabłkiem.
  3. Nadziewanie i pieczeniePrzygotowane nadzienie wciśnij w otwór w schabie. Koniec zepnij wykałaczką. Schab zrumień na patelni z olejem. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem lub sokiem. Piecz ok. 75-85 minut w 180 st. C. Co jakiś czas polewaj go sosem z naczynia.

Jak piec schab, by nie był suchy?

By pieczony schab wyszedł soczysty, trzeba go nie tylko odpowiednio przyprawić i nadziać, ale też upiec.

  • Przed pieczeniem mięso można zrumienić na patelni albo przez pierwsze 10-15 minut piec go w nieco wyższej temperaturze.
  • Mięso to najlepiej piec w 160-180 st. C nie dłużej niż godzinę na kilogram schabu.
  • Jeśli chcecie, by pieczeń ładnie się zrumieniła, 10 minut przed końcem pieczenia naczynie należy odkryć.
  • Po upieczeniu mięso należy odstawić na 15 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą i pieczeń będzie soczysta.

Czytaj też:
Schab z patelni zawsze wychodzi mi soczysty. Sekret tkwi w dodatku, którego nikt się nie spodziewa
Czytaj też:
Delikatne, zdrowe mięso roluję z warzywami. Ten obiad jest smaczny i bardzo apetyczny