Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole

Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole

Dodano: 
Pierożki francuskie z cebulą
Pierożki francuskie z cebulą Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Do tej świątecznej przekąski mam wielki sentyment. Choć pierożki są proste i wymagają w zasadzie dwóch produktów, goście rozchwytują je zaraz po podaniu. Z odrobiną planowania robię je w pół godziny.

Francuskie pierożki to prawdziwy przysmak. U mnie przyrządzało się je z domowego ciasta, ale kto dziś ma na to czas. Dlatego korzystam ze sklepowego gotowca, najlepiej z prawdziwym masłem. W połączeniu z karmelizowaną cebulą przekąska smakuje obłędnie i stanowi ozdobę stołu.

Jak zrobić pierożki francuskie z cebulą?

Do ich przygotowania biorę ciasto francuskie z lady chłodniczej, które jest gotowe do użycia. Nie rozwałkowuję go, by nie zniszczyć warstwowej struktury. Wykrawam z niego krążki za pomocą szklanki i mogę napełniać farszem.

Szykowanie karmelizowanej cebuli na nadzienie trwa najdłużej, dlatego smażę ją zawczasu i trzymam w lodówce. W ten sposób robiąc potrawę, oszczędzam nawet 40 minut. Do farszu dodaję łyżkę tartej bułki, która wchłania wilgoć i tłuszcz, poprawiając konsystencję mieszanki.

Aby pierożki były rumiane, smaruję je jajkiem. Zawsze też nacinam wierzchy, co zapobiega ich pękaniu i sprawia, że ładnie się prezentują.

Przepis: Pierożki francuskie z cebulą

Apetyczna przekąska z gotowego ciasta z nadzieniem z karmelizowanej cebuli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
146 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Karmelizowanie cebuliPokrój cebulę w piórka, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, wsyp szczyptę soli i smaż 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Wtedy zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj 25-35 minut, aż cebula będzie miękka i bursztynowa w kolorze. Dodaj cukier i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, a ocet odparuje. Przed użyciem ostudź masę i najlepiej schłódź w lodówce.
  2. Szykowanie pierogówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Rozłóż arkusz ciasta na blacie oprószonym mąką i wytnij 12 krążków. Nałóż na każdy porcję nadzienia, złóż na pół i zlep brzegi, dociskając je widelcem. Przełóż pierogi na blachę.
  3. PieczeniePosmaruj pierożki rozmąconym jajkiem i ponacinaj wierzchy. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut, aż się przyrumienią.

Pierogi z ciasta francuskiego – wskazówki

Podstawą udanego wypieku z ciasta francuskiego jest jego niska temperatura. Schłodzone powinno być także nadzienie. Inaczej pierogi nie będą chciały się sklejać i nie wyrosną, tylko staną się twarde i zbite.

Ponadto farsz nie może być wodnisty, bo rozmoczy ciasto, które straci kształt i konsystencję. Płyn może też wydostać się na zewnątrz. W razie potrzeby masę można zagęścić tartą bułką czy kaszą manną.

Przed włożeniem do piekarnika posmarowane jajkiem pierożki lubię posypać dodatkami, które wzbogacają ich smak i wygląd. Chętnie sięgam po sezam lub mak, ale można użyć także startego sera, na przykład parmezanu.

Gdy pierożki zrobię wcześniej i chcę serwować na gorąco, wkładam je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu odzyskują też swoją chrupkość. Nigdy nie należy jednak podgrzewać ich w kuchence mikrofalowej, bo staną się gumowate.

Czytaj też:
Odkąd odkryłam maślankowe ciasto na pierogi, robię je co i rusz. Rodzina jest wniebowzięta
Czytaj też:
Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki