Co zrobić, by sernik nie opadł? Sprawdzone sposoby mojej mamy, które uratują ten wypiek

Co zrobić, by sernik nie opadł? Sprawdzone sposoby mojej mamy, które uratują ten wypiek

Dodano: 
Pieczenie w kąpieli wodnej
Pieczenie w kąpieli wodnej Źródło: Shutterstock / Only_NewPhoto
Puszysty, kremowy i idealnie równy jak stół. O takim serniku marzy każdy. A opadnięty środek? To już przeszłość. Mam na to kilka prostych, sprawdzonych patentów.

Pamiętam mój pierwszy sernik na święta. Byłem z niego tak dumny, a po wyjęciu z piekarnika na środku zrobił się wielki krater. Moja mama, tylko się uśmiechnęła i zdradziła mi kilka prostych zasad. Od tamtej pory moje serniki zawsze wychodzą idealnie równe. Okazuje się, że to nie magia, a prosta technika.

Składniki w temperaturze pokojowej

To absolutna podstawa i pierwszy krok do sukcesu. Wyjmij z lodówki ser, jajka, masło i śmietanę co najmniej dwie godziny przed pieczeniem. Zimne składniki źle się ze sobą łączą, trzeba je dłużej miksować, a to prowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy. Ciepłe składniki połączą się szybko i gładko.

Mieszaj, nie ubijaj

Największy błąd to zbyt intensywne miksowanie masy serowej. Celem nie jest wtłoczenie do niej jak najwięcej powietrza jak w przypadku biszkoptu. Wręcz przeciwnie. Masę serową mieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Jajka dodawaj pojedynczo, miksując za każdym razem tylko do momentu, aż żółtko zniknie w masie.

Kąpiel wodna – to wymyślił geniusz

To patent, który odmieni twoje serniki na zawsze. Zabezpiecz spód tortownicy podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstaw ją do większej brytfanny, a do brytfanny wlej wrzątek, tak by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Dzięki temu sernik piecze się w wilgotnym środowisku. Para wodna sprawia, że rośnie równomiernie, nie pęka i jest idealnie kremowy.

Piecz w niskiej temperaturze

Zapomnij o pieczeniu w 180 st. C. Idealny sernik kocha niższą temperaturę i dłuższy czas. Piecz go w 150-160 st. C przez ponad godzinę. Jak sprawdzić, czy jest gotowy? Delikatnie porusz formą, brzegi powinny być ścięte, a środek wciąż lekko drżeć jak galaretka. On dojdzie do siebie podczas studzenia.

Studzenie jest rytuałem

Nigdy nie wyjmuj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Nagła zmiana temperatury to dla niego szok, który powoduje opadanie. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw w nim sernik na co najmniej godzinę. Dopiero potem wyjmij go na blat i zostaw do całkowitego ostudzenia. Do lodówki wstawiaj go, dopiero gdy będzie zupełnie zimny.

Czytaj też:
Zrób ten sernik z budyniem i „oszukanym karmelem”. Nikt nie uwierzy, że nie był pieczony
Czytaj też:
Zakręcona Lucyna to sernik ze śliwkami, który zawsze piekła moja mama. Teraz każdy prosi o przepis