Pamiętam mój pierwszy sernik na święta. Byłem z niego tak dumny, a po wyjęciu z piekarnika na środku zrobił się wielki krater. Moja mama, tylko się uśmiechnęła i zdradziła mi kilka prostych zasad. Od tamtej pory moje serniki zawsze wychodzą idealnie równe. Okazuje się, że to nie magia, a prosta technika.
Składniki w temperaturze pokojowej
To absolutna podstawa i pierwszy krok do sukcesu. Wyjmij z lodówki ser, jajka, masło i śmietanę co najmniej dwie godziny przed pieczeniem. Zimne składniki źle się ze sobą łączą, trzeba je dłużej miksować, a to prowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy. Ciepłe składniki połączą się szybko i gładko.
Mieszaj, nie ubijaj
Największy błąd to zbyt intensywne miksowanie masy serowej. Celem nie jest wtłoczenie do niej jak najwięcej powietrza jak w przypadku biszkoptu. Wręcz przeciwnie. Masę serową mieszaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Jajka dodawaj pojedynczo, miksując za każdym razem tylko do momentu, aż żółtko zniknie w masie.
Kąpiel wodna – to wymyślił geniusz
To patent, który odmieni twoje serniki na zawsze. Zabezpiecz spód tortownicy podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstaw ją do większej brytfanny, a do brytfanny wlej wrzątek, tak by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Dzięki temu sernik piecze się w wilgotnym środowisku. Para wodna sprawia, że rośnie równomiernie, nie pęka i jest idealnie kremowy.
Piecz w niskiej temperaturze
Zapomnij o pieczeniu w 180 st. C. Idealny sernik kocha niższą temperaturę i dłuższy czas. Piecz go w 150-160 st. C przez ponad godzinę. Jak sprawdzić, czy jest gotowy? Delikatnie porusz formą, brzegi powinny być ścięte, a środek wciąż lekko drżeć jak galaretka. On dojdzie do siebie podczas studzenia.
Studzenie jest rytuałem
Nigdy nie wyjmuj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Nagła zmiana temperatury to dla niego szok, który powoduje opadanie. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw w nim sernik na co najmniej godzinę. Dopiero potem wyjmij go na blat i zostaw do całkowitego ostudzenia. Do lodówki wstawiaj go, dopiero gdy będzie zupełnie zimny.
Czytaj też:
Zrób ten sernik z budyniem i „oszukanym karmelem”. Nikt nie uwierzy, że nie był pieczonyCzytaj też:
Zakręcona Lucyna to sernik ze śliwkami, który zawsze piekła moja mama. Teraz każdy prosi o przepis
