Sycące, szybkie śniadanie z trzech składników. Zawiera mnóstwo białka, wapnia i zdrowe tłuszcze

Sycące, szybkie śniadanie z trzech składników. Zawiera mnóstwo białka, wapnia i zdrowe tłuszcze

Dodano: 
Awokado z twarożkiem ziarnistym
Awokado z twarożkiem ziarnistym Źródło: Shutterstock / MSPhotographic
Śniadania są u mnie coraz mniej typowe, bo jajecznica i parówki dawno nam się znudziły. Ostatnio przygotowałam prosty zestaw, który cała rodzina zjadła ze smakiem. Składał się tylko z trzech składników.

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, słyszał już chyba każdy. Sztuką jest jednak tak je skomponować, by było smaczne, zdrowe i pożywne. I najlepiej szybkie w przygotowaniu. Ostatnio wpadłam na świetny pomysł i zestawiłam ze sobą trzy nieoczywiste składniki. Każdy z nich bardzo wartościowy i smaczny. W pakiecie stworzyły pożywny posiłek.

Wartość odżywcza śniadaniowego zestawu

Mój oryginalny zestaw śniadaniowy stworzyłam z trzech składników. Były to: awokado, twarożek ziarnisty i pestki słonecznika. Jakby nie patrzeć, każdy z tych produktów jest bardzo zdrowy.

  • Awokado stanowi doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także potasu i witaminy E. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę serca.
  • Twarożek ziarnisty dostarcza pełnowartościowego białka, a także wapnia i fosforu.
  • Pestki słonecznika są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez i cynk. Mają więc dobroczynny wpływ na pracę serca, układu nerwowego i odporność.

Jak szybko przygotować zdrowe, pożywne śniadanie?

To zdrowe, sycące śniadanie przygotowałam w kilka minut. Najwięcej czasu zajęło mi obranie awokado. Jednak można je też przekroić na pół, wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć twarożek. Tę kompozycję posypałam pestkami słonecznika, które dodały smaku i apetycznego wyglądu. Całość podałam z pełnoziarnistym pieczywem. Dzieciom posmarowałam je masłem, ja z mężem zjedliśmy je samo.

Przepis: Prosty, pożywny zestaw śniadaniowy

Sycące, zdrowe śniadanie z awokado, twarożku ziarnistego i pestek słonecznika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 300 g twarożku ziarnistego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie awokadoAwokado umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę. Usuń z niego pestkę. Możesz też wydrążyć część miąższu, pokroić go w kostkę i dodać do twarożku.
  2. Łączenie składnikówTwarożek lekko odsącz, dopraw solą i pieprzem. Nałóż go do wydrążonych połówek awokado, posyp pestkami słonecznika.

Pożywne śniadanie – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym to śniadanie będzie wyjątkowo smaczne i zdrowe.

  • Do tego zestawu należy wybrać dobrze dojrzałe awokado o kremowym miąższu. Poznacie je po tym, że jest miękkie szczególnie przy ogonku.
  • Jeśli kupicie mało dojrzałe awokado, zostawcie je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. By przyspieszyć proces dojrzewania, awokado możecie umieścić w papierowej torebce.
  • Jeśli chcecie, by pestki słonecznika były bardziej chrupiące, możecie je podprażyć na suchej patelni. Zabieg ten jednak obniża w nich zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych.
  • Twarożek ziarnisty przed nałożeniem na awokado warto odsączyć z nadmiaru śmietanki.

Czytaj też:
Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki
Czytaj też:
Najlepsze jajka na śniadanie szykuję na patelni. Są gotowe w zaledwie 2 minuty