Została mi czerstwa bułka. W kilka minut robię z niej chrupiący dodatek, który odmienia każdą sałatkę

Została mi czerstwa bułka. W kilka minut robię z niej chrupiący dodatek, który odmienia każdą sałatkę

Dodano: 
Sałatka śródziemnomorska z grzankami
Sałatka śródziemnomorska z grzankami Źródło: Pixabay / RitaE
Z tym chrupiącym dodatkiem wszystkie warzywa smakują świetnie. Kawałki bułki podpieczonej z oliwą zmieniają zwykłą sałatkę w smakowite danie. Sięgam po nią regularnie, bo to zastrzyk witamin i antyoksydantów.

Trudno jeść ciągle same warzywa. Od czego są jednak dodatki? Grzanki z pieczywa to jedna z tych opcji, z którą wszystko jest od razu pyszniejsze. Gdy dokładam je do sałatki w śródziemnomorskim stylu, mam ochotę jeść ją codziennie.

Jak zrobić sałatkę śródziemnomorską z grzankami?

Do tego kolorowego dania używam samych surowych warzyw, dzięki czemu baza sałatki dostarcza minimalnej liczby kalorii. Mogę dołożyć oliwki, dressing z oliwy i grzanki, a wciąż otrzymam lekką mieszankę.

Na grzanki biorę wczorajszą bułkę, którą drobno kroję i obtaczam w oliwie. Wystarczy dziesięć minut w piekarniku, by zamieniły się w rumiane i chrupiące kostki. Zawsze dokładam je do reszty przed samym jedzeniem, bo inaczej szybko nasiąkają sosem i stają się miękkie.

Przepis: Sałatka śródziemnomorska z grzankami

Lekka i zdrowa mieszanka świeżych warzyw z oliwkami i chrupiącymi kostkami bułki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
286 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 1/2 bagietki (około 70 gramów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonych i żółtych pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej lub żółtej
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1/4 zielonego ogórka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bagietkiNastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój bagietkę na kromki, a następnie w kostki. Wlej oliwę do miski, wrzuć kostki i wymieszaj dłońmi, by pokryła kawałki pieczywa. Wysyp je na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz 8-12 minut, aż się przyrumienią.
  2. Szykowanie warzywPokrój pomidory na połówki, a większe sztuki w ćwiartki. Miąższ papryki potnij w krótkie paski, cebulę – w piórka, a z ogórka bez skóry zrób cieniutkie plasterki.
  3. Mieszanie sałatkiPrzeciśnij czosnek przez praskę i połącz wszystkie składniki dressingu, dodając tylko trochę soli i pieprzu. Osobno wymieszaj składniki sałatki poza serem i grzankami. Polej warzywa sosem, połącz wszystko razem i dopraw do smaku. Ser i grzanki dodaj przed samym podaniem.

Dlaczego warto jeść śródziemnomorskie warzywa?

Kolorowe warzywa użyte w tej potrawie są typowe dla kuchni śródziemnomorskiej i stanowią bogate źródło błonnika, składników mineralnych, witamin oraz przeciwzapalnych antyoksydantów. Te ostatnie, nazywane też przeciwutleniaczami, chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. To właśnie one przyczyniają się do przedwczesnego starzenia i rozwoju wielu chorób.

Składniki sałatki są szczególnie zasobne w następujące związki:

  • pomidory – obfitują w likopen i potas, mają także witaminy C, A oraz K, a ponadto kwas foliowy,
  • papryka – jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminę C, zawiera też sporo wit. A, B6 i B9 oraz potasu,
  • cebula – zapewnia przeciwutleniacze takie jak kwercetyna i związki siarki, a ponadto witaminę C, B6 i mangan,
  • szpinak – to skarbnica witamin K i B9, ma również sporo witaminy C, mangan, magnez i żelazo,
  • ogórek – choć składa się głównie z wody, dostarcza pewne ilości witaminy K i potasu,
  • oliwki – ten niesłodkie owoce stanowią źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E, polifenoli oraz miedzi.

Czytaj też:
Nigdy nie dodawaj tego składnika do sałatki greckiej! Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Czytaj też:
Ten grecki dressing dba o moje serce i skórę. Najzdrowszy sos sałatkowy robię z tych składników