Trzy składniki i prosty sos. Szybko zamieniam je w smaczną, pożywną sałatkę na kolację

Trzy składniki i prosty sos. Szybko zamieniam je w smaczną, pożywną sałatkę na kolację

Dodano: 
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Katerina Parfenova
Co przygotować na kolację? A może tę prostą, pożywną sałatkę? Robi się ją z trzech niewyszukanych składników i wzbogaca w wyrazisty sos. Wychodzi chrupiąca, soczysta i każdy zjada ją z przyjemnością.

Ostatnio moim numerem jeden wieczorową porą są sałatki. Zresztą polubiłam je nie tylko ja, ale też cała moja rodzina. To bardzo dobry pomysł na kolację, bo przy tej potrawie mało jest pracy, a doskonale smakuje. Przebija wszystkie kanapki razem wzięte.

Kilka słów o kapuście pekińskiej

Podstawą tej pożywnej sałatki jest kapusta pekińska. Stanowi wypełniacz potrawy i charakteryzuje się niską kalorycznością, chrupkością, delikatnym smakiem i niską ceną. Ma też tę zaletę, że jest lekkostrawna, długo zachowuje świeżość i swoje walory. A ma ich sporo. Warzywo to zawiera dużo witaminy C, a także beta-karotenu i kwasu foliowego. Poza tym dostarcza również wapnia, potasu i magnezu. Dzięki temu składowi wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.

Kapusta pekińska doskonale smakuje jedzona na surowo. Można ją dodawać do sałatek, surówek, a także kanapek. Sprawdza się też w potrawach na ciepło, np.: duszonych, gotowanych, smażonych, pieczonych. Można ją wykorzystać do przygotowania potraw typu stir-fry, dodawać do makaronów, sajgonek i farszów. Doskonale też smakuje w wersji kiszonej (kimchi).

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie tej sałatki z kapusty pekińskiej jest niezwykle proste, a potrawa smakuje naprawdę dobrze. By ją przyrządzić, najpierw oczyszczam i szatkuję kapustę, a potem kroję w cząstki pomidory. Gdy mam pokrojone warzywa, zajmuję się kurczakiem. Filet kroję w kostkę, przyprawiam i smażę na patelni. Warzywa mieszam z sosem, a na wierzchu sałatki układam kawałki jeszcze ciepłego kurczaka. Takie lekko ciepłe są najsmaczniejsze, bo mięciutkie i soczyste.

Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem

Pożywna sałatka z dodatkiem fileta z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 250-300 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywKapustę oczyść, grubo poszatkuj. Pomidory umyj, wytnij stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w cząstki.
  2. Szykowanie kurczakaFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni, smażąc ok. 10 minut i co jakiś czas, mieszając.
  3. Wykańczanie sałatkiZ oliwy, miodu, czosnku i soku z cytryny przygotuj sos. Dodaj go do warzyw, wymieszaj. Na warzywa wyłóż jeszcze ciepłego kurczaka.

Czym można wzbogacić sałatkę z kapusty pekińskiej?

Jeśli chcecie, by sałatka z kapusty pekińskiej stała się jeszcze pożywniejsza i bardziej apetyczna, możecie dorzucić do niej też inne składniki. Doskonale będą pasować np. kukurydza z puszki, świeży ogórek, czarne oliwki czy ser feta.

Czytaj też:
Z kilku warzyw robię obłędną sałatkę. Magda Gessler nie odważyłaby się rzucić talerzem
Czytaj też:
Ta sałatka z kurczakiem jest lekka i pożywna zarazem. Szykuję ją 20 minut i podaję na kolację