Marmurkowe brownie pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sekret to zdrowy, pożywny dodatek

Marmurkowe brownie pięknie wygląda i doskonale smakuje. Sekret to zdrowy, pożywny dodatek

Dodano: 
Marmurkowe brownie z masłem orzechowym
Marmurkowe brownie z masłem orzechowym Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Marmurkowe brownie zawsze budzi zachwyty. Połączenie czekolady i wyrazistego, kremowego dodatku to strzał w dziesiątkę.

To brownie z masłem orzechowym – prosty patent sprawia, że w kilka chwil, zwykłe ciasto czekoladowe można zamienić w oryginalny przysmak. Masło orzechowe to dodatek kaloryczny, ale jednocześnie zdrowy – warto mieć w kuchni słoik tego produktu i wykorzystywać jako dodatek do deserów i innych potraw.

Dlaczego warto dodawać masło orzechowe do potraw?

Masło orzechowe znakomicie podkręca smak potraw. Jest m.in. znakomitym dodatkiem do zup, sosów czy pasztetów. Dodaj łyżkę masła orzechowego do zupy z dyni czy pomidorowej, a poczujesz różnicę. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik sycących owsianek, koktajli i smoothie. Masło można dodawać do kremów, ciast czy robić na jego bazie zdrowe ciasteczka.

Warto jednak zaznaczyć, że masło orzechowe to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku potraw, ale też cenny składnik o wielu właściwościach prozdrowotnych. Dostarcza solidnej porcji białka roślinnego, które wspiera regenerację mięśni i długotrwale syci. Zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy, jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu, potasu i cynku, które wspomagają układ nerwowy, odporność i metabolizm. Dzięki błonnikowi wspiera prawidłowe trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi, co czyni je dobrym dodatkiem także dla osób dbających o kontrolę apetytu.

Wybierając masło orzechowe, warto jednak zwrócić uwagę na jego skład: wybieraj produkty bez dodatku cukru, soli czy innych tłuszczów, zwłaszcza oleju palmowego.

Jak zrobić brownie z masłem orzechowym?

Przepis jest bardzo prosty, bo do klasycznego brownie wystarczy dodać masło orzechowe. Najłatwiej zrobić to tworząc na cieście przelanym do formy kleksy z masła, a następnie rozprowadzić je tworząc esy-floresy przy pomocy patyczka lub widelca.

Przy pieczeniu brownie warto zwrócić uwagę na czas w piekarniku: jeśli lubisz lekko lejące, wilgotne wnętrze, wyjmij ciasto po 25 minutach, a jeśli chcesz mieć ciasto bardziej zwarte i suche, wydłuż czas pieczenia nawet do 35 minut.

Przepis: Marmurkowe brownie z masłem orzechowym

Pomysł na pyszne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (możesz to zrobić mikserem). W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
  2. Dodawanie masła orzechowego i pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż masło, tworząc esy-floresy. Piecz 25-30 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Czytaj też:
Zamiast słodyczy jem tę przekąskę. Czyści jelita, chroni mózg i wzmacnia odporność
Czytaj też:
Do klasycznego murzynka dodałam zdrowy składnik. Podkreślił smak ciasta, dodał wilgotności