Rozgnieć banany i dodaj trzy składniki. Raz-dwa zrobisz pyszne, pożywne śniadanie

Rozgnieć banany i dodaj trzy składniki. Raz-dwa zrobisz pyszne, pożywne śniadanie

Dodano: 
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe Źródło: Shutterstock / A_Lein
Nie macie świeżego pieczywa albo pomysłu na śniadanie? Proponuję smaczne placuszki. Wystarczy tylko rozgnieść banany, wymieszać je z paroma składnikami i usmażyć. Takie pożywne śniadanie na słodko z pewnością wszyscy zjedzą z przyjemnością.

Jak zrobić szybko smaczne i pożywne śniadanie? Wystarczy sięgnąć po wartościowe składniki i zamienić je w wyjątkowe placuszki. Ich przygotowanie jest szybkie, a efekt przepyszny. Te placuszki można też spakować dzieciom do szkoły. Z pewnością zjedzą je chętniej niż kanapki.

Jakie banany są najlepsze na placuszki?

Na placuszki najlepsze są dobrze dojrzałe banany. Powinny mieć intensywnie żółtą skórkę. Właśnie takie banany są słodkie i z łatwością się je rozgniata widelcem. Można tu nawet wykorzystać nieco już przejrzałe owoce. Placuszki z ich dodatkiem będą na tyle słodkie, że nie będą wymagały żadnych dodatków. A wy przy okazji zagospodarujecie owoce, których kończy się czas przydatności do spożycia.

Jak zrobić pożywne placuszki śniadaniowe?

Podstawą tych pożywnych placuszków śniadaniowych są banany. By jednak to śniadanie było nie tylko smaczne, ale też wartościowe, dodaję do nich trochę płatków owsianych. Jeśli wolicie bardziej jednolite placki, płatki możecie krótko zblendować.

Po wymieszaniu bananów i płatków owsianych z jajkami i proszkiem do pieczenia warto poczekać 5-10 minut, by płatki napęczniały. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można do niej dodać 1-2 łyżki mąki. Dobrym pomysłem jest też dodanie do ciasta pokruszonego twarogu albo 1-2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

Przepis: Placuszki bananowe

Pożywne placuszki z bananów i płatków owsianych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBanany obierz, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj jajka, wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i proszek do pieczenia, wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by płatki napęczniały.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż niewielkie placuszki po 1–2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Jak podać placuszki z bananów?

Placuszki bananowe najlepsze są od razu po usmażeniu, ale można je też jeść na zimno. Doskonale smakują podane z jogurtem naturalnym i miodem, a także z masłem orzechowym, z sosem czekoladowym czy syropem klonowym. Warto też podać je ze świeżymi owocami. Mogą to być plasterki banana, kiwi czy świeże borówki amerykańskie, maliny albo truskawki. Jeśli dla kogoś są za mało słodkie, można je też oprószyć cukrem pudrem.

Czytaj też:
Podsmażam zielone warzywo i dodaję jajka. 10 minut, a mam zdrowe śniadanie dla rodziny
Czytaj też:
Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa