Kupne przekąski kojarzą mi się z nadmiarem kalorii i wysoką ceną. Dlatego wolę przygotować coś domowym sposobem. Często sięgam po gotowe placki tortilli, bo raz-dwa można z nich przygotować coś smacznego. Ostatnio jednak pokusiłam się o przyrządzenie włoskiego specjału. Były to toskańskie pierożki z ziemniakami, boczkiem i parmezanem. Wszyscy nie mogli się ich nachwalić.
Jak zrobić ciasto do toskańskich pierożków?
Toskańskie pierożki, czyli Tortelli alla Lastra to tradycyjna przystawka z regionu Toskanii. Potrawa ta przypomina nieco pierogi lub płaskie chlebki z nadzieniem. Robi się je z ciasta podobnego do piadiny, czyli tradycyjnego włoskiego płaskiego chlebka pochodzącego z regionu Emilia-Romagna. Ciasto to przygotowuje się z mąki pszennej, wody, soli i oliwy z oliwek. W efekcie powstaje coś pomiędzy plackiem pszennym a cienkim chlebkiem pita. Po uformowaniu z niego pierożków piecze się je na suchej płycie lub patelni.
Jak zrobić toskańskie pierożki z patelni?
Ciasto do tych pierożków to tylko połowa sukcesu. Bardzo ważny jest też bowiem farsz. Bazuje on na gotowanych ziemniakach, które po przeciśnięciu miesza się z podsmażonym boczkiem, cebulą, parmezanem i oliwą z oliwek. Całość doprawia się solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy farsz stygnie, zagniata się ciasto. Potem ciasto należy podzielić na dwie części, cienko rozwałkować. Na jednym placku ułożyć porcje nadzienia, przykryć drugim, docisnąć ciasto wokół farszu, pokroić na kwadraty i zlepić brzegi. Teraz pierożki wystarczy usmażyć na suchej patelni.
Przepis: Toskańskie pierożki
Pierożki z patelni nadziewane ziemniakami, boczkiem i parmezanem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 590 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub smalcu
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 60 g startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, aż będzie chrupiący, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Połącz ziemniaki z boczkiem i cebulą, dodaj parmezan, oliwę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie ciastaW misce połącz mąkę z solą, dodaj oliwę i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 20–30 minut.
- Formowanie pierożkówCiasto podziel na 2 części, rozwałkuj cienko na prostokątne placki. Na jednym placku ułóż porcje farszu co 8-10 cm. Przykryj drugim plackiem, dociśnij wokół farszu i pokrój na kwadraty lub prostokąty. Zlep brzegi palcami lub widelcem.
- SmażeniePierożki kładź na suchej, rozgrzanej patelni i piecz je po kilka minut z każdej strony, aż będą złote i lekko chrupiące.
Wskazówka: Tortelli można też upiec w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po ok. 5 minutach pierożki trzeba obrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 5 minut.
Jak podać toskańskie pierożki?
Toskańskie pierożki najlepiej smakują podane na ciepło. Warto je skropić odrobiną oliwy z oliwek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem. Doskonale komponują się z kieliszkiem czerwonego wina i prostą sałatką z rukoli.
Czytaj też:
Te roladki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście mają frajdę, odgadując składniki farszuCzytaj też:
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Są idealne na przystawkę i kolację