Azjatyckie potrawy często goszczą na moim stole. Wystarczy jednak tylko, że ugotuję ryż, i już mam ochotę na marchewkę w pysznej marynacie. Przygotowanie jest banalnie proste, a surówka znika z talerzy jako pierwsza.
Jak zrobić azjatycką surówkę z marchewki?
Najpierw strugam ją w cienkie wstążki. Idealnym narzędziem jest obierak do warzyw. Żeby było mi wygodniej, marchew nabijam od strony grubego końca na widelec i kładę na desce do krojenia.
Smak tej surówki zapewnia aromatyczny sos, który przygotowuję na bazie octu ryżowego. To łagodna w smaku i lekko słodka odmiana o zawartości 6% kwasu octowego, która jest idealna do dań orientalnych. Można jednak zastąpić ją sokiem z cytryny.
W dressingu uwzględniam także jasny sos sojowy, który dostarcza dawkę soli do dosmaczenia potrawy, jak również słodki syrop, czosnek i imbir. Aby witamina A z marchewki była przyswajalna, nie zapominam o dodatku neutralnego oleju. Jeśli mam w domu ten sezamowy, to jeszcze lepszy wybór.
Kompozycję dopełnia posiekany szczypiorek oraz prażony sezam. Robię go na bieżąco, korzystając z niełuskanych nasion. Ponieważ są w skorupkach, można trzymać je na patelni bez obawy, że szybko się przypalą. Podgrzewam je do momentu, aż zaczną podskakiwać.
Przepis: Azjatycka surówka z marchewki
Cienkie wstążki z marchewki z dressingiem imbirowo-czosnkowym, szczypiorkiem i prażonym sezamem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 127 w każdej porcji
Składniki
- 5 marchewek
- 3 łyżki szczypiorku
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy albo płynnego miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZestrugaj cienkie wstążki z marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw. Sezam podpraż na suchej patelni, przez cały czas mieszając. Gdy zacznie ładnie pachnieć, zsuń go na zimny talerz.
- Mieszanie dressinguPołącz ocet z sosem sojowym, olejem i syropem. Dodaj imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przygotowanie sałatkiPolej marchewkę sosem i połącz składniki. Odstaw na co najmniej 30-60 minut, by wstążki przeszły smakiem dodatków. Przed podaniem posyp surówkę szczypiorkiem i sezamem.
Wstążki z marchewki inaczej
Gdy mam ochotę na odmianę, wzbogacam moją surówkę o inne warzywa i dodatki. Robię wtedy więcej dressingu, by scalił swoim smakiem większą porcję składników.
Do wstążek z sosem imbirowo-czosnkowym idealnie pasują między innymi:
- paski lub plasterki świeżego ogórka,
- wstążki z białej rzodkwi,
- cienkie plasterki kalarepy,
- wstążki z cukinii,
- poszatkowana kapusta pekińska lub biała,
- zielony groszek z mrożonki,
- paseczki z czerwonej papryki,
- plasterki papryczki chili,
- ugotowany makaron ryżowy albo z fasoli mung,
- świeża natka kolendry.
Czytaj też:
Jedno warzywo i 10 minut. Lekka sałatka jak z orientalnego baru to prawdziwy hitCzytaj też:
Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje