Sałatki przygotowuję zwykle z myślą o przekąsce. Gdy ktoś z rodziny poczuje głód, może sobie podejść do lodówki i nałożyć coś smacznego i całkiem zdrowego. W tej roli świetnie odnajduje się sałatka ziemniaczana. To dlatego, że robi się ją niezwykle prosto i jest całkiem trwała.
Jak przygotować ziemniaki na sałatkę?
Ziemniaki przeznaczone na sałatkę należy ugotować. Najlepiej ugotować je w mundurkach, czyli bez obierania. Zbliżonej wielkości bulwy trzeba tylko wyszorować i opłukać, a potem włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Należy je gotować do momentu, aż będą miękkie. Wtedy trzeba je odcedzić, wystudzić i obrać. Potem przychodzi czas na rozdrabnianie. Ziemniaki na sałatkę można pokroić w większą kostkę lub w grubsze talarki. Obie formy ładnie prezentują się w salaterce.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?
Sałatka ziemniaczana z boczkiem jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo pożywna. Oczywiście duży w tym udział boczku, ale nie tylko. Do sałatki dodaje się też podsmażoną cebulkę oraz prostą zalewę. Orzeźwiającego smaku i apetycznego wyglądu dodaje zaś sałatce posiekany szczypiorek. Jak widzicie, skład sałatki jest dosyć ubogi, ale efekt smakowy jest doskonały.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Najprostsza sałatka ziemniaczana
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków sałatkowych
- 3-4 plasterki wędzonego boczku
- 2-3 cebulki dymki
- 50 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- koperek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź, obierz. Pokrój w kostkę lub w plasterki.
- Smażenie dodatkówBoczek pokrój w paski, umieść na zimnej patelni. Podgrzewaj, aż wytopi się z niego większość tłuszczu i zrobi się chrupiący. Boczek dodaj do ziemniaków. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną, białą część cebulek dymek. Dodaj do ziemniaków.
- Wykańczanie sałatkiBulion podgrzej, dodaj ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj, połącz z olejem. Sosem polej ziemniaki, wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przed podaniem dodaj do sałatki posiekany szczypiorek z dymki oraz koperek.
Sałatka ziemniaczana – wskazówki
Sprawdźcie, na co należy zwrócić uwagę, by sałatka ziemniaczana wyszła doskonała.
- Sałatkę ziemniaczaną najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy ziemniaki dobrze nasiąkną zalewą i przejdą smakiem dodatków.
- Do sałatki można też dodać drobno pokrojone ogórki kiszone lub konserwowe, a także trochę majonezu albo śmietany.
- Sałatka ziemniaczana doskonale sprawdzi się na przekąskę. Można ją też podać jako dodatek do smażonej kiełbasy, sznycli czy śledzi.
Czytaj też:
Sycąca sałatka z ziemniaków, której ciężko się oprzeć. Jeden dodatek sprawia, że to jest hitCzytaj też:
Jesienią jem głównie taką sałatkę. Jedna porcja to zastrzyk witamin na cały dzień