Pałki z kurczaka to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych części kurczaka. Nie są drogie, a ze względu na niewielki rozmiar, szybko są gotowe. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a my dziś polecamy jeden z najprostszych, czyli pałki z kurczaka z patelni.
Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?
Można powiedzieć, że cała filozofia, to natrzeć mięso przyprawami i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy pałeczki zrumienią się lekko z każdej strony, można je przykryć i dusić, aż będą miękkie. Na koniec jednak warto zdjąć pokrywkę, nieco zwiększyć moc palnika i smażyć, aż skórka zrobi się przyjemnie chrupiąca.
Pałki z kurczaka z patelni można też ewentualnie podlać odrobinę wodą lub bulionem na czas duszenia pod pokrywką. Wody jednak nie powinni dużo: odrobina na dno patelni. Parujący płyn przyspieszy gotowanie.
Przepis: Pałki z kurczaka z patelni
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaWymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso.
- Smażenie kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z każdej strony i przykryj. Smaż do miękkości, a następnie jeszcze kilka minut bez pokrywki.
Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?
Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku pałeczki doskonale smakują w klasycznych zestawieniach z ziemniakami i surówką, ale też z ryżem, kaszami, kluskami (np. kopytkami) czy makaronem. Takie mięso może być też imprezową przekąską: gotowe pałki z kurczaka łatwo jeść ręką. W takiej wersji do mięsa można podać świeże pieczywo, np. chrupiące bagietki lub dobre bułeczki pełnoziarniste.
Do mięsa idealnie pasują zimne sosy. Podaj do pałeczek np. sos czosnkowy na jogurcie albo pikantny sos na bazie papryki. Doskonale będą tu pasowały sosy ziołowe na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu.
Inne pomysły na pałki z kurczaka z patelni
Kurczaka z patelni można doprawić na różne sposoby. Do mięsa pasują takie przyprawy jak ostra papryka, curry, tymianek, oregano, ale też mieszanki przypraw, np. zioła prowansalskie, pieprz ziołowy czy przyprawa do gyrosa.
Czytaj też:
Pierś kurczaka zawijam w pyszne plastry, a sekretne nadzienie zachwyca. Przygotowanie to tylko 20 minutCzytaj też:
Do ziemniaków dorzucam produkt ze słoika. Sałatka wychodzi tak pyszna, że każdy jest w szoku