Ta wielkopolska zupa wystarczy za cały obiad. Jest przepyszna i niezwykle pożywna

Ta wielkopolska zupa wystarczy za cały obiad. Jest przepyszna i niezwykle pożywna

Dodano: 
Rumpuć
Rumpuć Źródło: Shutterstock / WhiteYura
Tę zupę można nazwać daniem jednogarnkowym. Bo choć jest zupą, to na tyle zawiesistą i pożywną, że spokojnie może zastąpić pierwsze i drugie danie obiadowe. Jeśli jeszcze nie znacie tego wielkopolskiego specjału, czas, by wkroczył na wasze stoły.

Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Są bardzo sycące i pożywne, a przyrządza się je w jednym naczyniu. Trzeba tylko w odpowiedniej kolejności dodawać składniki, by na koniec gotowania wszystkie były odpowiednio miękkie. Dziś zapraszam was na sycącą zupę, która jak najbardziej jest daniem jednogarnkowym, a wywodzi się z Wielkopolski. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Co to jest rumpuć?

Rumpuć to zawiesista, pożywna zupa pochodząca z Wielkopolski. Zawiera mięso, duży dodatek warzyw, a także przypraw. Wśród warzyw są: kapusta biała i kiszona, marchew, cebula oraz ziemniaki. Potrawa ta ma esencjonalny, lekko słodkawy smak.

Kiedyś była typowym daniem chłopskim, szykowanym dla pracujących w polu. Dziś jest produktem tradycyjnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Doczekała się nawet swojego święta, które obchodzone jest co roku w pierwszą sobotę września w Rokietnicy. Wtedy zupę gotuje się w wielkim kotle i częstuje nią uczestników.

Jak przygotować rumpuć?

By przygotować rumpuć, najpierw podsmaża się mięso pokrojone w kostkę, podobnie jak do gulaszu. Może to być mięso wieprzowe lub wołowe. Zalewa się je wodą, gotuje, a potem dodaje oczyszczoną włoszczyznę. Teraz przychodzi czas na kapustę świeżą i kiszoną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy warto też dodać koncentrat pomidorowy, dzięki czemu potrawa nabierze kwaskowego smaku i apetycznego koloru. Zupę gotuje się przez 1,5-2 godziny. Wychodzi zawiesista i pachnie majerankiem.

Przepis: Rumpuć

Pożywna zupa z Wielkopolski

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 250 g mięsa wołowego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2,5 litra bulionu
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziele angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/4 główki świeżej kapusty
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie mięsaMięso pokrój w kostkę, obsmaż na tłuszczu, przełóż do garnka. Na patelni podsmaż pokrojony boczek i cebulę, dodaj do mięsa. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj ok. 45 minut.
  2. Dodawanie składnikówDodaj marchew, pietruszkę, seler i por oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. Dorzuć poszatkowaną kapustę świeżą i pokrojone ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, majeranek i kminek. Gotuj ok. 15 minut, dopraw do smaku.

Jak podać rumpuć?

Rumpuć serwuje się w głębokich talerzach lub w miseczkach. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z kromką wiejskiego chleba. Przed podaniem zupę można posypać świeżą, posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki czy koperkiem.

Czytaj też:
Wystarczy szczypta, a rosół skuteczniej leczy przeziębienie. I jest apetycznie złocisty
Czytaj też:
Na koniec tygodnia gotuję tę sycącą zupę. Pół godziny pracy, a efektu nikt się nie spodziewa

Źródło: smaki.pl