Gdy byłam dzieckiem i byłam przeziębiona, mama zawsze gotowała rosół. I pamiętam, że zjadałam go z przyjemnością i rzeczywiście było mi po nim lepiej. Dziś sama stosuję tę metodę, gdy ktoś z domowników zmaga się z infekcją. Wzmacniam jednak działanie rosołu popularną przyprawą.
Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?
Rosół od wieków uznawany jest za naturalne „lekarstwo” na przeziębienie. I rzeczywiście, jest idealną potrawą przy takich infekcjach. Doskonale bowiem rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia. A zawarte w nim składniki odżywcze, m.in.: magnez, potas, wapń i aminokwasy w naturalny sposób wspomagają odporność. Potrawa ta jest też lekkostrawna i dobrze tolerowana nawet przez osłabiony organizm.
Działanie przeciwzapalne i wspierające odporność wykazuje też kurkuma. Przyprawa ta zawiera bowiem kurkuminę, która także ma właściwości antyoksydacyjne i wspomagające procesy regeneracyjne organizmu. Dodana do rosołu wzmacnia więc jego lecznicze działanie, a przy okazji dodaje wywarowi złocistego smaku i lekko pikantnego smaku.
Jak ugotować złocisty, leczniczy rosół?
Rosół gotuję zwykle na mieszance mięs i włoszczyźnie. Wychodzi esencjonalny i pełen smaku. Pod koniec gotowania wsypuję do niego jeszcze mniej więcej pół łyżeczki mielonej kurkumy. Momentalnie robi się żółciutki, ale gotuję całość jeszcze 10-15 minut. Wywar doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ten ostatni skutecznie zwiększa wchłanianie kurkuminy.
Przepis: Rosół na przeziębienie
Leczniczy rosół z dodatkiem kurkumy
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 135 w każdej porcji
Składniki
- 1 ćwiartka z kurczaka lub duży korpus
- 1 szponder wołowy lub ok. 400 g pręgi, łaty
- 1 kawałek indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- sól
Sposób przygotowania
- Nastawianie rosołuMięso opłucz, włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą (ok. 2,5-3 l) i powoli podgrzewaj. Zbieraj szumowiny, aby rosół był klarowny.
- Gotowanie wywaruGdy mięso się zagotuje i woda zrobi się klarowna, dorzuć obrane i przekrojone na pół warzywa oraz opaloną cebulę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i trochę soli. Gotuj na bardzo małym ogniu (rosół tylko „mruga”) przez ok. 2 godziny.
- DoprawianieOkoło 15 minut przed końcem gotowania dodaj kurkumę. Rosół dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
Co jeszcze warto dodać do rosołu, by pomagał na przeziębienie?
By rosół skutecznie radził sobie z przeziębieniem, można wzbogacić go też w inne dodatki. W połowie gotowania warto wrzucić do niego kilka plasterków imbiru. Przyprawa ta świetnie rozgrzewa, łagodzi ból gardła i działa przeciwzapalnie. Podobnie zadziała także chilli i pieprz cayenne. Z kolei pod koniec gotowania warto do wywaru dodać 1-2 przekrojone ząbki czosnku. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Czytaj też:
Moja babcia do gotującego się rosołu wrzucała to warzywo. Wywar robił się smaczniejszyCzytaj też:
Rosół gotuję tak, jak moja babcia. Dodaję do niego staropolskie zioło, a wychodzi aromatyczny