Taką pastę robi się ekspresowo, a efekt to pyszny i pełen białka dodatek do potraw. Wystarczy opakowanie serka wiejskiego, ugotowane buraki i kilka prostych dodatków, w tym włoskie orzechy.
Jak zrobić pastę z buraków i serka wiejskiego?
Do pasty z buraków najprościej wykorzystać gotowe buraki gotowane lub pieczone (są dostępne w większości marketów). Można też samemu ugotować buraki odpowiednio wcześniej.
Są dwa sposoby na tę pastę: można buraki zmiksować z serkiem blenderem, a można je drobno pokroić. W przepisie rekomendujemy drugą opcję, ponieważ w takiej wersji pasta ma ciekawą teksturę, a poszczególne składniki są widoczne. Jeśli jednak lubisz gładkie pasty, zmiksuj na krem buraczki z serkiem i oliwą.
Do pasty możesz dodać też inne ulubione składniki: np. czosnek dla ostrości albo drobno posiekaną natkę pietruszki dla świeżego smaku. Zamiast oliwy z oliwek można dodać inne zdrowe oleje: np. lniany, z czarnuszki lub z ostropestu.
Przepis: Pasta z buraków i serka wiejskiego
Pomysł na pyszny dodatek z burakami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 605 w każdej porcji
Składniki
- 3 gotowane buraki
- 1 serek wiejski
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBuraki drobniutko pokrój. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj.
- Robienie pastyW jednej misce wymieszaj pokrojone buraki, serek, orzechy i dodatki: oliwę, sok z cytryny, przyprawy.
Jak jeść pastę z buraków i serka wiejskiego?
Pasta z buraków doskonale sprawdza się jako pasta kanapkowa: wystarczy nałożyć porcję na kromkę pieczywa lub grzankę i zajadać. Do takiej pasty można dołożyć pikle, kiszone warzywa lub kawałki wędzonej ryby.
Pyszną i niezwykle efektowną opcją jest przygotowanie jej na ciepło z makaronem. Wymieszaj ugotowany makaron z pastą i podgrzewaj wszystko razem krótko. Gotowe danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki i wiórkami parmezanu.
Pastę z buraków i serka wiejskiego można również podawać z pieczonymi ziemniakami. Pieczone ziemniaki przekrój na połówki i napełnij pastą. Buraczana pasta sprawdzi się też jako farsz do jajek, pomidorków czy papryki. Można ją też kłaść na krakersy czy łódeczki z liści cykorii i podawać jako imprezową przekąskę.
Czytaj też:
Robię tę aromatyczną pastę do kanapek. Szynka i ser mogą się schowaćCzytaj też:
Chrupiące pałki kurczaka w złocistej panierce. Prosty trik, a mięso na obiad smakuje obłędnie