Pałki kurczaka z czosnkiem to idealna propozycja na szybki, sycący obiad. Dzięki odpowiedniej obróbce i aromatycznej panierce mięso jest nie tylko soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, ale także ma wyjątkowy smak. To danie idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla kurczaków z barów szybkiej obsługi.
Co zrobić, żeby panierka do kurczaka była chrupiąca i aromatyczna?
Kurczak w panierce to kulinarny klasyk, który trafi w gusta każdego smakosza. Najlepsza na chrupiącą panierkę jest domowa bułka tarta z pszennych bułek. Sklepowe bułki tarte często szybko robią się bardzo ciemne i mają gorzki posmak, co jest związane z domieszką słodkiego i półsłodkiego pieczywa, które zawiera karmelizujący się podczas smażenia cukier. Na smak panierki wpływają aromatyczne dodatki np. granulowany czosnek, który nie przypala się i nie gorzknieje w czasie smażenia, zioła, mielona papryka, płatki chili.
Istotny wpływ na chrupkość panierki ma temperatura smażenia lub pieczenia. Olej powinien być dobrze rozgrzany. Optymalna temperatura to 180 stopni Celsjusza, a czas smażenia 15-20 minut. Jeżeli chcesz uniknąć smażenia, to polecam przygotować pałki kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej (temperatura 190-200 stopni Celsjusza, czas pieczenia 18-20 minut) lub w piekarniku (temperatura 180-190 stopni Celsjusza, czas pieczenia 35-45 minut).
Mój przepis uwzględnia chrupiącą panierkę aromatyzowaną czosnkiem, ale możesz przygotować mięso w zwykłej panierce i usmażyć razem z nim główkę czosnku przekrojoną na pół, co sprawi, że tłuszcz zyska intensywny zapach, którym mięso przejdzie w czasie smażenia.
Jak przygotować pałki kurczaka z czosnkiem?
Przygotowanie pałek kurczaka z czosnkiem nie wymaga wiele pracy. Umyte i osuszone mięso oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawiam na 5 minut. W tym czasie przygotowuję składniki panierki i czosnek, który będzie smażył się razem z mięsem. Tak zrobione ząbki czosnku mają wyjątkowy smak, jednak trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, bo nadadzą mięsu gorzki posmak. Czosnek wrzucam na tłuszcz, gdy mięso jest gotowe i smażę przez 1-2 minuty – do lekkiego zrumienienia.
Przepis: Pałki kurczaka z czosnkiem
Mięso w chrupiącej, złocistej panierce wychodzi soczyste.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 558 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg pałek kurczaka
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Dodatkowo:
- 4 duże ząbki czosnku
- 500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kurczakaPałki kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na czas przygotowywania składników panierki. Wskazówka: możesz przed przyprawianiem mięsa usunąć skórę.
- Przygotowanie panierki i panierowanieMąkę pszenną wymieszaj z granulowanym czosnkiem i wsyp do miski. Jajka roztrzep (możesz zastąpić jajka gęstą maślanką lub kefirem), bułkę tartą wsyp do miski. Obtocz pałki kurczaka kolejno w mące z czosnkiem, jajku i bułce tartej.
- SmażenieSmaż mięso w rondlu, na głębokiej patelni lub w tradycyjnej frytkownicy, aż stanie się miękkie i złociste. W czasie smażenia kilka razy przewróć pałki kurczaka na drugą stronę. Gdy mięso będzie niemal gotowe, na tłuszcz wrzuć pokrojone w plasterki lub słupki ząbki czosnku. Wskazówka: czosnek również można obtoczyć w panierce, dzięki czemu będzie wolniej się smażył i zyska wyjątkową chrupkość.
Usmażone pałki kurczaka oraz kawałki czosnku odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ciepłe danie podawaj z różnymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz świeżymi warzywami.
Czytaj też:
Zwykłe ziemniaki zamieniam w chrupiące kulki. Ta serowa przekąska znika w kilka minutCzytaj też:
Ta surówka z pora to broń przeciw infekcjom. Sekret to połączenie trzech warzyw i prosty dressing