Ochota na przekąski przychodzi zwykle, gdy mamy trochę mniej zajęć. U mnie w weekend muszę mieć mały zapas czegoś na ząb. Czasami są to gotowe przekąski, ale zwykle staram się przygotować domowe. Zwłaszcza że nie jest to zazwyczaj trudne, ani pracochłonne. Dobrym przykładem jest pyszna kompozycja z ogórkiem.
Jakie składniki pasują do przekąski z ogórkiem?
Świeży ogórek to świetna podstawa lekkich przekąsek. To dlatego, że jest niskokaloryczny, orzeźwiający i chrupiący. Jak dla mnie najlepszym dodatkiem do niego jest twarożek. Może być kremowy albo przygotowany z białego sera rozmieszanego ze śmietaną. Warto go połączyć z czosnkiem, ziołami albo chrzanem. Ogórek dobrze też będzie szedł w parze z serem feta czy mozzarellą.
Można go też zestawić z warzywami typu: pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, papryka, cebula. Jeśli zaś chodzi o mięsne dodatki, to dobrym wyborem są: wędzony łosoś, szynka, pasta z tuńczyka.
Jak zrobić szybką i pożywną przekąskę z ogórkiem?
W przygotowaniu tej przekąski najwięcej czasu zajmuje mi obranie świeżego ogórka sałatkowego. Potem kroję go tylko w grubsze plasterki i dekoruję twarożkiem oraz kawałkiem wędzonego łososia. Twarożek można kupić gotowy smakowy, np. ziołowy, czosnkowy albo skomponować go samemu. Na koniec w każdą przekąskę wbijam wykałaczkę, która ma za zadanie spięcie składników i ułatwienie jedzenia.
Przepis: Przekąska z ogórkiem
Pyszna, chrupiąca przekąska ze świeżego ogórka, twarożku i wędzonego łososia
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1 długi ogórek sałatkowy
- 100-150 g kremowego twarożku, np. ziołowego, czosnkowego
- 50 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórkaOgórek umyj, wytrzyj, obierz. Pokrój go w talarki o grubości ok. 0,5-0,7 cm.
- Formowanie przekąskiNa każdym plasterku ogórka połóż trochę twarożku, a potem kawałek wędzonego łososia. Kompozycję zepnij wykałaczką.
Jak przechowywać przekąskę z ogórkiem?
Z przechowywaniem tej przekąski z ogórkiem zwykle nie mam problemu, bo schodzi wkrótce po przygotowaniu. Chyba że uda mi się ją zrobić wcześniej i ukryć w lodówce. Najlepiej trzymać ją w zamkniętym pojemniku przeznaczonym do żywności. To dlatego, że twarożek dość łatwo pochłania obce zapachy. Jednak ze względu na to, że ogórek szybko traci chrupkość, tę przekąskę najlepiej zjeść jak najszybciej po przygotowaniu lub w tym samym dniu.
Czytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i jeden zdrowy dodatek. Pyszne smarowidło gotowe w kilka minutCzytaj też:
Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastka